http://kurdishdailynews.org
StoryEditor

Kurdi hlásia boje na dvoch miestach. Iracké úrady to popierajú

24.10.2017, 12:50
Autor:
ČTKČTK
Šiiti mali po zatlačení Islamského štátu začať útočiť na Kurdov.

Úrady irackého Kurdistanu dnes obvinili irackú armádu, že zaútočila na kurdské milície v blízkosti kurdského ropovodu určeného na vývoz ropy do Turecka. Hovorca irackej armády ale správu o bojoch podľa zahraničných agentúr poprel.

Na inom mieste v Iraku, južne od Mosúlu, bojujú šiitske milície Hašd Saab proti posledným oddielom takzvaného Islamského štátu (IS). Podľa milícií Hašd Saab sa šiitom podarilo odraziť útok IS v púštnej oblasti juhozápadne od Mosúlu.

IS sa stále bráni

IS bol v Mosule porazený v júli, ale jeho ľudia sú stále blízko sýrskej hranice. Dnes proti šiitom táto organizácia nasadila samovražedných atentátnikov. Šiiti prišli o štyroch bojovníkov, na strane radikálov je 24 mŕtvych.

Teroristi z IS začali obsadzovať sever Iraku a Sýrie v roku 2014. Irackej armáde a jej spojencom sa podarilo tento rok túto organizáciu vytlačiť z 90 percent pôvodne obsadeného územia, čo je asi tretina Iraku.

Šiiti útočia na Kurdov

Aj keď je teraz IS len v provincii Anbar, je stále schopný organizovať jednotlivé útoky a využíva k nim často samovrahov. Oddiely Hašd Saabu sú spojencami irackej armády, ale cvičí a vyzbrojuje ich Irán. Podľa Kurdov teraz tieto milície bojujú proti kurdským pešmergom.

Miestne kurdské zdroje tvrdia, že dnes šiiti zaútočili na pešmergov v blízkosti kurdského ropovodu vedúceho do Turecka. "Pešmergovia útok odrazili a zatlačili ľudové mobilizačné sily do Rabí," oznámil na Twitteri poradca kurdského prezidenta Masúda Barzáního.

Irak boje popiera

Ľudové mobilizačné sily (PMF) sú súhrnný názov pre šiitsku koalíciu. Hovorca irackej armády informáciu Kurdov poprel. "Žiadne boja tam nie sú," povedal. Podľa kurdskej vlády šiitske oddiely k Rabí presúvajú tanky a delostrelectvo.

Bezpečnostný poradca irackej vlády k tomu povedal, že Bagdad chce mať túto pohraničnú oblasť pod svojou kontrolou. Severne od Rabí, pri ktorej je prechod do Sýrie, je Fajšchábúr, ​​ktorý je považovaný za strategický bod, pretože leží na hranici troch krajín - Iraku, Sýrie a Turecka.

Práve tam sa kurdský ropovod napája na meraciu stanicu, z ktorej ropa prúdi ďalej do Turecka na pobrežie Stredozemného mora. Kurdi majú Fajšchábúr pod kontrolou od roku 1991, kedy boli nad kurdskou oblasťou Iraku zriadené bezletové zóny na ochranu Kurdov pred vtedajším irackým režimom.

Napätie pre ropu

Medzi Bagdadom a Kurdmi vzniklo napätie po septembrovom referende o nezávislosti irackého Kurdistanu. Kurdským ropovodom do tej doby denne tieklo až 600-tisíc barelov ropy ťaženej v kurdských oblastiach.

Iracká armáda potom obsadila dve veľké ropné polia na severe a ťažba následne klesla na približne 200-tisíc barelov denne. Podľa dnešných správ sa export postupne znovu zvyšuje, dnes má kurdskou vetvou ropovodu pretiecť asi 300.000 barelov.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 04 - Modified: 2024-04-20 05:14:12 - Feat.: - Title: Vojenskú základňu v Iraku zasiahol rozsiahly výbuch 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:57