Reuters
StoryEditor

"Masívna vojenská odozva." Američania varujú Kima pred použitím jadrových zbraní

28.10.2017, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Americký minister obrany Mattis uviedol, že USA budú brániť seba a svojich spojencov.

Spojené štáty sa nikdy nezmieria s tým, aby severokórejský režim bol vyzbrojený jadrovými zbraňami. Povedal to dnes americký minister obrany Jim Mattis po rokovaniach s veliteľmi juhokórejskej armády v Soule.

Podľa agentúry Reuters varoval KĽDR, že pokračujúci vývoj nukleárnych hlavíc nezabezpečí krajine väčšie bezpečie, ale práve naopak. Mattis počas svojej ázijskej cesty zdôrazňuje, že USA v severokórejskej otázke preferujú diplomatický postup.

Tvrdé vyhrážky

Dnes však tiež povedal, že armáda Severnej Kórey sa nemôže merať s možnosťami aliancie Spojených štátov a Južnej Kórey a že akékoľvek použitie jadrových zbraní bude nasledovať "masívna vojenská odozva, ktorá bude zároveň účinná a zdrvujúca".

"Jednou vecou si môžete byť istí. Akýkoľvek útok na Spojené štáty alebo ich spojencov bude odrazený," povedal americký minister obrany. Diplomacia je podľa neho účinná iba vtedy, "keď sa môže oprieť o spoľahlivú vojenskú silu".

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) odhaduje, že KĽDR by do niekoľkých mesiacov mohla byť schopná zasiahnuť územie USA jadrovou zbraňou. Experti sa zároveň domnievajú, že Pchjongjang vidí v získaní takýchto zbraní svoju jedinú šancu na prežitie, čo činí účinnosť diplomatického úsilia značne nepravdepodobnú.

"Ak bude (Pchjongjang) udržiavať doterajšiu kurz balistických striel a atómových bômb, bude to kontraproduktívne a v skutočnosti to zníži jeho bezpečnosť," povedal Mattis.Severná Kórea predtým označila cestu amerického ministra obrany do Južnej Kórey, počas ktorej v piatok navštívil tiež demilitarizovaná zóna oddeľujúca oba kórejské štáty, za "nácvik jadrovej vojny". V novembri navštívi Južnú Kóreu v rámci svojej ázijskej cesty aj americký prezident Donald Trump.

01 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 03 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 04 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 05 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:30