StoryEditor

„Vďaka Španielsko, Katalánsko ťa miluje." V Barcelone demonštruje za jednotu približne milión ľudí

29.10.2017, 11:24
Autor:
ČTKČTK
​Demonštrácia sa začala od 12:00 hod. pod heslom Všetci sme Katalánsko a má byť protestom proti rezolúcii o nezávislosti, ktorú v piatok schválil katalánsky parlament.

V Barcelone sa dnes zišiel viac ako milión ľudí na demonštrácii za jednotu Španielska. Podľa organizátorov ich dorazilo 1,1 milióna.

Informoval o tom španielsky denník El País. Polícia zatiaľ odhad účasti nezverejnila. Ľudia nesú španielske aj katalánske vlajky a kričia Vďaka Španielsko, Katalánsko Ťa miluje.

V sprievode, ktorý prechádza centrom mesta, vládne podľa záberov zo sociálnych sieťach slávnostná atmosféra. Manifestácie sa zúčastňujú aj niektorí miestni politici, lídri strán, ktoré odmietli v piatok v katalánskom parlamente hlasovať za rezolúciu o nezávislosti.

Hoci manifestácia začala až na poludnie, už dve hodiny predtým sa podľa záberov zo sociálnych sietí pohybovali v uliciach Barcelony stovky ľudí s červenožltým španielskymi vlajkami.

Organizátori zo SCC očakávajú masovú účasť, podobne ako to bolo 8. októbra, kedy do ulíc katalánskej metropoly vyšiel podľa organizátorov takmer milión ľudí, podľa polície vyše 350-tisíc, aby dali najavo svoj nesúhlas s kampaňou vtedajšej vlády za odtrhnutie autonómnej oblasti.

Dnešná demonštrácia bude ďalším dôkazom toho, ako sú Katalánci v otázke nezávislosti rozdelení. Španielsky denník El Mundo dnes priniesol prieskum verejnej mienky spoločnosti Sigma Dos, podľa ktorého by teraz vo voľbách separatisti stratili väčšinu v regionálnom parlamente.

Najviac hlasov (26,4 percenta) by síce dostala separatistická strana Republikánskej ľavica Katalánska (ERC), dohromady by ale separatistickej strany obsadili vo 135členném parlamente len najviac 65 kresiel a k absolútnej väčšine by im chýbali tri mandáty.

Vo voľbách, ktoré sa majú konať 21. decembra, zatiaľ môžu kandidovať aj ministri zosadenej katalánskej vlády. Zatiaľ nie sú obvinení, ale niektorým hrozí trestné stíhanie kvôli rezolúcii o nezávislosti. Už v septembri navrhla prokuratúra stíhanie katalánskej vlády kvôli vtedy pripravovanému referende o nezávislosti, ktoré sa konalo 1. októbra.

V sobotu hovorca španielskej vlády Inigo Méndez agentúre Reuters povedal, že vláda bude rada, keď sa zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont decembrových volieb zúčastní.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:52