StoryEditor

Guantánamo začalo súdiť

27.03.2007, 00:00
Kontroverzná americká základňa Guantánamo na Kube sa včera dočkala začiatku prvého riadneho procesu. Vojenský tribunál obžaloval "austrálskeho talibanca" Davida Hicksa z podporovania terorizmu.

Kontroverzná americká základňa Guantánamo na Kube sa včera dočkala začiatku prvého riadneho procesu. Vojenský tribunál obžaloval "austrálskeho talibanca" Davida Hicksa z podporovania terorizmu. V Afganistane mal bojovať v radoch fundamentalistického hnutia Taliban proti koaličným jednotkám a pomáhať teroristickej sieti Al-Kajdá. Hicks všetky obvinenia odmieta. "Stratil už poslednú nádej, že proces bude spravodlivý," povedal jeho právny zástupca David McLeod. Vznesením obžaloby sa začala nová etapa fungovania základne Guantánamo, ktorú americký prezident George W. Bush považuje za dôležitý nástroj v boji proti terorizmu. Doteraz totiž na Guantáname zadržiavali podozrivých bez vznesenia obžaloby.
Pochybnosti o legitimite
Austrálsky dobrodruh, ktorý sa okrem iného živil aj sťahovaním klokanov z kože, spochybňuje legitimitu tribunálu. Právnici 31-ročného Hicksa tvrdia, že súdiť ho môže iba austrálska justícia. Podľa nich nemá americký vojenský tribunál v rukách žiadny dôkaz proti ich klientovi. "Päť rokov, ktoré strávil na Guantáname, si začali vyberať svoju daň," vyhlásil McLeod. Podľa neho jeho klient vo väzení veľmi zostarol a stratil chuť do života. Strážcovia na základni ho údajne fyzicky aj psychicky mučili. Pravidelne ho bili, kopali a odopierali mu spánok.
Hicksa, bojovým menom Abú Muslima al-Austrálího, zadržala americká armáda v Afganistane v roku 2001. Na Guantáname ho väznia od januára 2002. Tento rozporuplný mladík, ktorý konvertoval na islam, absolvoval výcvik v táboroch Al-Kajdy. Ešte predtým bojoval v radoch obávanej albánskej Kosovskej oslobodzovacej armády proti srbským jednotkám v Kosove.
Horúca predvolebná téma
Zadržiavanie Hicksa na Guantáname sa v Austrálii stretlo s masovým odporom. Za jeho vydanie do Austrálie sa uskutočnilo niekoľko demonštrácií. Proti jeho väzneniu protestuje moslimská komunita v Austrálii, ale aj domorodí obyvatelia. Hicks si totiž vzal za ženu Aborigénku, s ktorou má dve deti. Politici si z jeho prípadu urobili horúcu tému pred tohtoročnými parlamentnými voľbami. Opozícia obvinila austrálskeho premiéra Johna Howarda, že Hicksa nechal napospas americkej justícii a nepostaral sa o jeho vydanie do Austrálie. Poukazujú pritom na prípad deviatich britských občanov zadržiavaných na Guantáname, ktorých na naliehanie Londýna vydali britským úradom. Howard, naopak, tvrdí, že riadny súd s Hicksom sa začal aj vďaka jeho osobnej intervencii u Busha.
Na Guantáname Spojené štáty stále zadržiavajú bez vznesenia obžaloby takmer 400 väzňov podozrivých z terorizmu. Základňa je terčom kritiky ochrancov ľudských práv. Právni experti ju považujú za "čiernu dieru" v americkom právnom systéme. Za jej zatvorenie sa nedávno vyslovil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Biely dom minulý týždeň oznámil, že Bush by Guantánamo rád zavrel, "okolnosti mu to však, bohužiaľ, neumožňujú."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:58