NATOReuters
StoryEditor

Severoatlantická aliancia potrebuje novú základňu na severe Európy, tvrdí vysoko postavený generál

06.11.2017, 18:46
Autor:
ČTKČTK
Nová základňa NATO by mala chrániť námorné trasy.

Severoatlantická aliancia potrebuje vybudovať novú regionálnu základňu pre ochranu námorných trás severného Atlantiku pred rastúcimi ruskými námornými silami.

Agentúre Reuters to dnes povedal predseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Podľa českého generála bude táto otázka nastolená tento týždeň na schôdzke ministrov obrany členských štátov aliancie.

Obavy z Ruska a Číny

"Ak sa pozrieme na rastúce schopnosti krajín, ako sú Rusko a Čína, s celosvetovým dosahom, je úplne zrejmé, že námorné komunikácie musia byť chránené," uviedol generál v rozhovore.

"Sledujeme zvýšenú ruskú námornú aktivitu v Arktíde, v severnom Atlantiku. Tiež si uvedomujeme, že s každou budúci krízou budú (americké) posily pre Európu a voľné cesty pre európsku bezpečnosť životne dôležité," dodal Pavel.

Významné posilnenie kapacít

Nová strategická základňa by mala byť umiestnená v niektorej zo spojeneckých krajín a zabezpečiť, aby námorné cesty z USA do Európy boli chránené pred nepriateľskými ponorkami.

Pokiaľ by bol plán schválený, išlo by o prvé významnejšie posilnenie kapacít NATO po dvoch desaťročiach, poznamenal Reuters.

Nervozita v Pobaltí

Pavel označil Rusko za "potenciálnu hrozbu". Západ znepokojili mohutné vojenské manévre, ktoré Rusko podniklo v septembri pri hraniciach s Lotyšskom.

Po ruskej anexii Krymu v roku 2014 sa NATO snaží upokojiť svoje pobaltských členov tým, že posiela vojakov do Pobaltia, Poľska a na pobrežie Čierneho mora. Tiež organizuje viac vojenských cvičení. Spojené štáty tiež opäť posilňujú svoje jednotky v Európe, ktoré postupne sťahovali po konci studenej vojny.

Prispôsobenie novej realite

Pavel upozornil, že zvyšovanie výdavkov na obranu, ktoré nové projekty prinášajú, nemôže byť prekážkou. "Musíme jednoducho pochopiť, že ak toho chceme urobiť viac, potom to bude mať dopad na zdroje," povedal.

"Môžeme to nazvať modernizáciou, môžeme to nazvať adaptáciou. Jednoducho sa musíme prispôsobiť novej realite," dodal.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:20