Reuters
StoryEditor

Timmermans je znepokojený situáciou v Poľsku. Rozpadá sa tam podľa neho právny systém

06.11.2017, 21:00
Autor:
ČTKČTK
Podpredseda Komisie má obavy o nezávislosti súdnictva.

Zmeny v poľskom súdnictve ohrozujú v krajine právny systém a Poľsko v tejto veci musí zmeniť kurz, povedal dnes prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Ide o ďalšiu kapitolu v roztržke medzi Varšavou a Bruselom ohľadom legislatívnych úprav, ktoré podľa Európskej únie podkopávajú nezávislosť poľskej justície.

Ohrozenie právneho štátu

Poľská vláda tvrdí, že zákony zodpovedajú európskym štandardom, predstavitelia EÚ a poľskej opozície a ľudskoprávne organizácie sú však ich obsahom znepokojené.

"Musím vám veľmi jasne povedať, že komisia sa domnieva, že tieto zákony vytvárajú hrozbu pre právny štát, systémovú hrozbu pre právny štát v Poľsku," citovala agentúra Reuters Timmermansa, ktorý dnes o situácii diskutoval s výborom pre občianske slobody Európskeho parlamentu.

Menia fungovanie súdov

Poľský prezident Andrzej Duda na jeseň podpísal zákon, ktorý mení fungovanie všeobecných súdov v krajine.

Ďalšie dva kontroverzné zákony navrhované vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS) - o najvyššom súde a o sudcovskej rade - ale po protestoch a kritike Západu vetoval a navrhol ich úpravy.

Prezident chce viac právomocí

Vládnym zámerom bolo zveriť menovanie a odvolávanie vysoko postavených sudcov do rúk ministra spravodlivosti. Duda, ktorý je spojencom PiS, navrhuje časť týchto právomocí previesť na hlavu štátu.

Vláda konzervatívnej a euroskeptickej PiS od októbra 2015 podnikla rad krokov, ktoré sa najprv dotkli ústavného súdu a následne i ďalších súdov. Tvrdí, že súdy je potreba reformovať, pretože sú pomalé a neefektívne.

Ohrozenie nezávislosti súdov

Kritici vládnych návrhov vrátane sudcov vidia za týmto počínaním snahy podriadiť súdy vláde. Osobitný spravodajca OSN pre nezávislosť justície Diego García-Sayan nedávno uviedol, že v Poľsku je ohrozená nezávislosť justície a ďalšie základné normy demokracie.

Timmermans dnes poľskú vládu vyzval, aby opustila súčasné smerovanie. "Vďaka mandátu od voličov máte veľa manévrovacieho priestoru, bez toho aby ste museli narúšať právny systém. Toto nie je vôbec potrebné. Prosím, aby ste sa toho zdržali," uviedol podpredseda únijnej exekutívy.

V rozpore s právnom EÚ

Európska komisia v lete kvôli problematickej reforme súdnictva začala s Poľskom konanie pre porušenie legislatívy, ktoré môže skončiť žalobou na únijnom súde.

Spomínaný zákon schválený prezidentom Dudom nie je podľa komisie zlučiteľný s právom Únie, pretože zavádza iný vek odchodu do dôchodku u sudkýň (60 rokov) a u sudcov (65 rokov), a diskriminuje tak osoby na základe pohlavia.

01 - Modified: 2024-05-10 09:04:10 - Feat.: - Title: Poľský premiér Tusk reorganizoval vládu, vymenil štyroch ministrov vrátane kultúry a vnútra 02 - Modified: 2024-05-10 08:09:42 - Feat.: - Title: Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol 03 - Modified: 2024-05-09 21:19:48 - Feat.: - Title: Poľský sudca, ktorý pred stíhaním utiekol do Bieloruska, prišiel o imunitu 04 - Modified: 2024-05-09 19:07:00 - Feat.: - Title: Poľský minister obrany čelí kritike za výroky o balíčku pre prípad núdze. Vyvolal vlnu kritiky 05 - Modified: 2024-05-09 21:20:26 - Feat.: - Title: Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:13