REUTERS/Albert Gea
StoryEditor

Štrajk v Katalánsku ochromil dopravu, v Barcelone protestovali tisícky ľudí

08.11.2017, 13:28
Autor:
ČTKČTK
Ľudia v Katalánsku protestujú proti väzbe pre členov zosadenej katalánskej vlády.

Katalánski demonštranti dnes zablokovali niektoré cesty na severovýchode Španielska. Kvôli štrajku, ktorú vyhlásila časť katalánskych odborov, sú neprejazdné aj niektoré trasy do Francúzska. Podľa katalánskych úradov je doprava ochromená na asi 60 miestach a problémy boli aj na hlavnej barcelonskej triede Diagonal. V centre Barcelony sa zišlo na protest proti zatknutiu priaznivcov separatizmu niekoľko tisíc ľudí.

Konfederácia katalánskych zväzov (CSC) vyhlásila štrajk oficiálne v snahe presadiť práva zamestnancov, ale urobila to v čase krízy, ktorú rozpútali snahy Katalánska o odtrhnutie od Španielska. K výzve CSC sa pripojili aj separatistické strany a skupiny a požiadali štrajkujúcich, aby protestovali i proti uväzneniu separatistických vodcov.

Zablokovali hlavné ťahy

Koncom októbra správu nad katalánskom prevzal Madrid, keď katalánsky parlament na základe výsledku predchádzajúceho referenda 27. októbra vyhlásil samostatnosť Katalánska.

Dnes demonštranti zablokovali niekoľko ciest vrátane diaľnice severne od Girony (španielsky Gerony), čo je hlavná trasa spájajúca Španielsko s Francúzskom. Ochromená je aj diaľnica medzi Barcelonou a Madridom. Štrajk sa prejavil aj na železnici, pretože rýchlovlak, ktorý na trase Barcelona-Lyon sa musel vrátiť.

Na poludnie protestovali

Na niektorých zablokovaných miestach sa objavili ľudia s transparentmi vyzývajúcimi na prepustenie väznených separatistov. V Girone niekoľko sto ľudí prerazilo policajný kordón a postupovali na koľaje a prerušili železničnú dopravu.

Tisíce ľudí na poludnie prišli na hlavné barcelonské námestie, aby protestovali proti väzneniu separatistických politikov. Demonštrácia sa konala pred sídlom regionálnej katalánskej vlády na výzvu separatistických organizácií Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Omnium. Ľudia s katalánskymi vlajkami skandovali heslo Sloboda na podporu desiatich väznených.

Ďalšie protesty podvečer

Zástupca ANC Agustí Alcoberro povedal k davu, že zatknutie týchto ľudí je "útokom na demokraciu a ponížením" Kataláncov. Na poludnie sa konali podobné demonštrácie aj v ďalších mestách a nové protesty sú znovu zvolané na 18:00 SEČ.

Štrajk by sa mohol dotknúť tiež škôl, na druhú stranu obrie barcelonské trhovisko Mercabarna prevádzku neprerušilo. Otvorili sa aj barcelonské kaviarne a obchody, metro funguje na približne 85 percent.

Štrajk sa v Katalánsku konal tiež 3. októbra. V porovnaní s ním je podľa mnohých svedkov dnešná účasť minimálna. Podľa barcelonskej prefektúry sa k nemu pripojilo málo ľudí. "Je to veľmi pokojné," povedala obyvateľka Barcelony Conchita Cosiallsová. Servírka z jednej reštaurácie vyhlásila, že "tretieho októbra bolo všetko zatvorené, teraz sú to len dva podniky".

01 - Modified: 2024-04-27 15:39:53 - Feat.: - Title: Demonštrácia v Španielsku: Tisíce ľudí v Madride žiadali, aby Sánchez zostal vo funkcii premiéra 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:49