StoryEditor

Prezidentské voľby aj po roku rozdeľujú americkú spoločnosť. Podľa médií je to neobvyklé

09.11.2017, 09:54
Autor:
TASRTASR
Téma volieb zvyčajne vyprší pár dní po hlasovaní, víťazstvo Trumpa však veľa zmenilo.

Od prezidentských volieb v Spojených štátoch amerických uplynul už rok, no krajina sa nimi stále intenzívne zaoberá. V médiách sa táto téma objavuje takmer každý deň a aj sám prezident Donald Trump spomína voľby často.

"Trump vs. Clintonová. Prečo sme tým posadnutí aj po roku?" opýtal sa v stredu denník Los Angeles Times. Dlhoročný reportér Mark Z. Barabak odpovedal, že to boli voľby, ktoré Amerika jednoducho nemôže nechať za sebou.

Šoková vlna

Normálne mávajú podľa Barabaka predvolebné kampane "deň exspirácie", ale najväčší rozruch v modernej politickej histórii krajiny túto obyčaj prevrátil, rovnako ako mnoho ďalších vecí, ktoré sa dovtedy zdali bežné.

"Sčasti je dôvodom výsledok volieb, ktorý bol taký neuveriteľný, že šoková vlna stále rezonuje. Sčasti je za tým vplyv sociálnych médií, ktoré udržiavajú voľby nažive nekonečnými príspevkami, tvítmi a nahnevanými poznámkami a urážkami," uviedol reportér.

Trumpova kontroverzia

Ďalším dôvodom je podľa neho pokračujúce vyšetrovanie údajného vplyvu Moskvy na výsledky volieb. Potom je tu značná časť populácie, ktorá s Trumpom nesúhlasí a odmieta uznať jeho legitímnosť ako prezidenta.

"Ich ohŕdanie ho zožiera a on naďalej tlčie do svojho porazeného súpera, akoby boli tri dni pred voľbami, a nie 365 dní po nich," dodal Barabak. Kritika Trumpa vyvoláva reakcie jeho stúpencov a tie zase podnecujú odpoveď protivníkov, a tak to ide stále dokola. Neustále je prítomný hnev, ukazovanie prstom, hádzanie viny. Podľa reportéra je to nezastavujúci sa emocionálny kolobeh.

Voľby spomína aj prezident

Reportér denníka Washington Post Philip Bump zase zdôraznil, že aj samotný šéf Bieleho domu sa volieb drží zubami nechtami. "Počas uplynulého roka spomenul Trump voľby v priemere každý piaty deň," vyplynulo z výsledkov analýzy, ktorú denník spracoval. V prvých mesiacoch po voľbách ich Trump spomínal každý tretí deň, neskôr poľavil.

Šéf Bieleho domu na svoje víťazstvo nezabudol ani v utorok, ani v stredu (voľby sa konali v utorok 8. novembra 2016, tento rok 8. november pripadol na stredu). Najprv na rokovaní v Južnej Kórei pripomenul, že to bolo veľké víťazstvo, ktoré urobilo mnohých ľudí veľmi šťastnými.

Potom na svojom twitterovom účte zablahoželal všetkým "poľutovaniahodným" a miliónom ľudí, ktorí mu pomohli k masívnemu a presvedčivému víťazstvu. Za poľutovaniahodných označila počas vlaňajšej predvolebnej kampane podporovateľov Donalda Trumpa jeho súperka Hillary Clintonová.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 08:07