StoryEditor

Nesťažujte sa, Gréci to nerobia

28.06.2006, 00:00

Nečakajte zázraky. Človek musí byť silný, aby začiatky zvládol s úsmevom. Prečítajte si niečo o gréckej kultúre a naučte sa pár základných slov po grécky. To sú rady Kláry, ktorá už tretiu sezónu pracuje v Grécku.
Prečo tam išla? "Grécko a južné krajiny vôbec sú podľa mňa atraktívnym miestom, kde sa dá prežiť leto. A ak sa nájde príležitosť zarobiť si, nie je prečo rozmýšľať. Nejde tu síce o zárobok, aký sa podarí získať napríklad v Anglicku. Ale neprší tu. Prostredie, atmosféra a ľudia tu sú na nezaplatenie," vymenúva motívy vycestovania do Helénskej republiky Klára.
Všetko sa začalo na kastingu agentúry, ktorá hľadala animátorov na ostrov Kréta. Získanie zamestnania pre ňu prinieslo prvých sedem mesiacov života a práce v Grécku. Okrem Kréty pracovala aj na Rodose, kde si vyskúšala i prácu delegátky. Gréci boli príjemní, aj keď zistili, že Klára nepatrí k turistom, ale prišla za prácou. Keď sa naučila prvých pár slov po grécky, začali ju akceptovať.
"Ak ste extroverti, animácia pre hotelových hostí je pre vás fajn zamestnanie," opisuje Klára svoju prácu. Hoci po prvýkrát jej prácu sprostredkovala agentúra, na druhý- a tretíkrát už išla na vlastnú päsť. "Poznám veľa ľudí, ktorí sa takto zamestnajú. Môže to trvať deň, môže to byť týždeň. Je len na vás, akí ste šikovní. Ak viete tri jazyky a robili ste dlho v bare, prácu si nájdete za pár dní a určite bude dobre zaplatená. Horšie to bude vtedy, ak po anglicky sotva habkáte," dodáva.
A čo by ešte odkázala Slovákom, ktorí sa ešte len za prácou do Grécka chystajú? Ak hľadáte prácu, veľa sa pýtajte. Všetci sa tu navzájom poznajú a najlepšie rady často získate na ulici. Buďte usmievaví a veselí. Gréci to obľubujú. Nemajú radi, keď sa niekto sťažuje. Takémuto prejavu, toľko na Slovensku obľúbenému, bežní Gréci ani nerozumejú.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:52