StoryEditor

Chirac zvolal zasadanie rady bezpečnosti

06.11.2005, 23:00
Francúzsky prezident Jacques Chirac zvolal včera mimoriadne zasadanie Rady vnútornej bezpečnosti po tom, ako sa občianske nepokoje a násilnosti rozšírili z Francúzska k nemeckému pohraničiu i do samotného centra Paríža.

Francúzsky prezident Jacques Chirac zvolal včera mimoriadne zasadanie Rady vnútornej bezpečnosti po tom, ako sa občianske nepokoje a násilnosti rozšírili z Francúzska k nemeckému pohraničiu i do samotného centra Paríža. Zasadanie bezpečnosti zvolal Chirac uprostred narastajúcej kritiky zo strany opozičných politikov na jeho adresu, že verejne nevystúpil, hoci mestá po celej krajine sa márne snažia zastaviť vyčíňanie výtržníkov a útoky podpaľačov.
Radu vnútornej bezpečnosti tvorí Dominique de Villepin, minister vnútra Nicolas Sarkozy, ministerka obrany Michele Alliot-Marieová a minister spravodlivosti Pascal Clement. Rada sa schádza len za mimoriadnych okolností.
Násilie sa stále stupňuje
Francúzsko prežilo v noci na včera najväčšie nepokoje za posledných desať dní, keď sa najnovšie násilnosti rozšírili z okrajových prisťahovaleckých štvrtí do pokojných častí hlavného mesta a dokonca do centra Paríža.
Vandali zapálili podľa bilancie francúzskej polície v noci na včera rekordných vyše 1 300 áut. Nepokoje zasiahli aj desiatky iných francúzskych miest, pričom horeli školy, materské školy, obchody a rozličné iné budovy. Príslušníci polície podľa novej bilancie počas konfliktov zatkli 312 osôb. Zadržaní páchatelia a podpaľači pochádzajú z moslimských prisťahovaleckých rodín najmä z krajín severnej Afriky.
Svedkovia vypovedali, že v Paríži došlo k vážnym krvavým potýčkam násilníkov s políciou. Nepokoje si vyžiadali aj neznámy počet zranených. Najviac postihnutou bola predmestská štvrť Evreux a centrum hlavného mesta, kde zhoreli desiatky áut. Pri boji s plameňmi utrpeli zranenia piati policajti a traja požiarnici. Mladé násilné skupiny zo striech domov čoraz častejšie hádžu na policajtov kamene a zápalné fľaše.
Horia mestá po celej krajine
K násilnostiam došlo aj v iných francúzskych mestách - Rennes, Bretagne a Rouen na severe krajiny. Ďalšie nepokoje hlásia miestne úrady z Lille, Roubaix a Tourcoing na hranici s Belgickom a autá horeli aj v Lyone, Clermont-Ferrande, Avignone, Toulouse a Pau.
"Vláda je jednotná v boji a v snahe zvíťaziť nad násilím," povedal včera francúzsky minister vnútra Nicolas Sarkozy. Práve on sa stal svojimi ostrými vyhláseniami pre vandalov nepriateľom číslo jeden. Napriek tomu, podľa prieskumu denníka Journal du Dimanche, až 57 percent Francúzov verí svojmu ministrovi a schvaľuje jeho postoj.
V úrade francúzskeho premiéra Dominiqua de Villepina sa uskutočnilo niekoľko krízových zasadnutí vládneho kabinetu. Vandali neposlúchli výzvy francúzskej vlády, islamských duchovných ani rodičov dvoch mladíkov, ktorí zahynuli a ktorých smrť pôvodne vyvolala pred desiatimi dňami súčasné nepokoje, aby ukončili násilie.
Nový druh športu
Bandy mladých moslimských vandalov sa medzičasom pretekajú, kto podpáli viac áut. Prostredníctvom internetu si vymieňajú informácie a vandalizmus a podpaľovanie áut, obchodov či dokonca materských škôl sa stalo pre bandy adolescentov "novým druhom módneho športu". V mnohých francúzskych mestách prijali mladiství výzvy z parížskych prisťahovaleckých predmestí, ale pri ničení a zapaľovaní áut nepokrikujú žiadne politické heslá. Len v prípade, že ich filmujú televízne štáby, začnú skandovať "Allah akbar".
Nočné útoky majú však aj inú dimenziu, ktorú potvrdzujú slová jedného z chuligánov. "Bolo by lepšie, keby sme sa presunuli viac do centra. Tu ničíme len majetok našich susedov a dokonca známych." Jeho názor si pravdepodobne vypočuli stovky vandalov, ktorí včera ráno zaútočili aj na centrum hlavného mesta a na doteraz pokojnejšie štvrte.
Čo je horšie, útočiace bandy už neberú ohľad ani na ľudské životy. V noci na včera príslušníci parížskeho požiarneho zboru na poslednú chvíľu zachránili z horiaceho domu manželský pár dôchodcov. Plamene sa na objekt rozšírili z horiaceho auta. Celý incident si tancovaním a pokrikmi vychutnávali útočníci. Horšie dopadla 56-ročná žena, ktorá cestovala v sobotu autobusom vo štvrti Bobigny. Vandali prinútili šoféra zastaviť autobus horiacimi barikádami. Keď sa nemobilnej žene nedarilo samej vyjsť z autobusu, jeden z moslimských mladíkov ju polial benzínom a ďalší na ňu hodil horiacu handru. Ženu napokon s vážnymi poraneniami nôh zachránili.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:35