StoryEditor

Mečiar už nie je takou hrozbou

20.06.2006, 00:00

Vladimír Mečiar, ktorý v minulosti spôsobil izoláciu svojej krajiny na medzinárodnej scéne, už v súčasnosti nie je takou hrozbou. V súvislosti s rokovaniami o možnej podobe budúcej vládnej koalície to píše britský denník Financial Times (FT). "Mikuláš Dzurinda by na to, aby mal väčšinu, potreboval nacionalistov (SNS) alebo Mečiara. To prvé by však bolo neprijateľné pre Maďarov, to druhé zas pre kresťanských demokratov," píše FT. Denník cituje vyjadrenie podpredsedu KDH Vladimíra Palka, že hoci strana Smer-SD je väčšou hrozbou pre ekonomické reformy, Mečiar je katastrofou pre morálku krajiny.
Podľa FT fakt, že Mečiar hlasoval v parlamente v kľúčových chvíľach s vládnou koalíciou, z neho urobil potenciálneho spojenca strán súčasnej koalície. Na druhej strane, práve to bolo jedným z dôvodov volebného prepadu jeho strany.
Pred ťažkou voľbou stojí podľa FT najmä víťaz volieb. Robert Fico si "musí vybrať, či dodrží svoj program, ktorý zahŕňa zrušenie 19-percentnej rovnej dane a poplatkov u lekára, zastavenie privatizácie a stiahnutie slovenských vojakov z Iraku, alebo sa bude usilovať o konsenzus (so stranami súčasnej koalície) a medzinárodné uznanie".
Slovenskí voliči odmietli vládu, ktorá presadzovala voľný trh a zmenila svoju krajinu na jednu z najúspešnejších v strednej Európe. V komentári k slovenským parlamentným voľbám to píše britský denník The Times. "Znechutení vysokou nezamestnanosťou a rozširujúcou sa priepasťou medzi bohatými a chudobnými využili voliči víkendové voľby na zosadenie Mikuláša Dzurindu, najdlhšie slúžiaceho premiéra v regióne, obdivovaného západnými investormi," píše denník.
Víťaza volieb Roberta Fica jeho súperi v predvolebnej kampani "opisovali ako boľševika a zúrivého populistu", pripomína britský denník. Veľkou otázkou pre investorov teraz je, či Fico dodrží svoje sľuby a zruší 19-percentnú rovnú daň, ktorá je podľa The Times "jedným z pilierov ozdravenia slovenskej ekonomiky". Najskôr zo všetkého však musí Fico vytvoriť funkčnú koalíciu, a jeho možnosti sú obmedzené, uzatvárajú The Times.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:05