REUTERS/Benoit Tessier
StoryEditor

Libanonský premiér sa stretol s Macronom a oznámil, že sa vráti do vlasti

18.11.2017, 16:50
Autor:
ČTKČTK
Premiér Hariri nečakane pred dvoma týždňami podal na diaľku demisiu.

Libanonský premiér Saad Hariri dnes priletel zo Saudskej Arábie do Francúzska. Zišiel sa s prezidentom Emmanuelom Macronom, aby sa pokúsili nájsť riešenie politickej krízy, vyvolanej nedávnou Harírího nečakanú rezignáciou. Po stretnutí s Macronom Hariri potvrdil, že sa vráti do Libanonu na stredajšie oslavy Dňa nezávislosti, informovala agentúra AFP.

Spolu s manželkou a svojím najstarším synom sa libanonský premiér v demisii napoludnie odobral do sídla francúzskeho prezidenta. Tam sa mu dostalo prijatia s poctami patriacimi predsedovi vlády, pretože jeho demisia ešte nebola prijatá. Po krátkom vzájomnom stretnutí sa Hariri a Macron v spoločnosti svojich manželiek a Haririho syna odobrali k spoločnému obedu.

Vráti sa domov

Hariri z Paríža zatelefonoval libanonskému prezidentovi Michelovi Aúnovi a informoval ho, že bude 22. novembra v Bejrúte, kde sa zúčastní osláv Dňa nezávislosti. Tam po stretnutí s Aune vyjasní svoju pozíciu ohľadom krízy v krajine, potvrdil Hariri podľa agentúry AFP.

"S ohľadom na politickú situáciu v Libanone, odídem v najbližších dňoch do Bejrútu, zúčastním sa osláv Dňa nezávislosti a po stretnutí s prezidentom Aúnom zverejním svoje názory na situáciu v krajine," povedal Hariri po stretnutí s francúzskym prezidentom.

Zvláštna demisia

Zo Saudskej Arábie oznámil Hariri pred 14 dňami nečakane svoju rezignáciu. Jeho predĺžený pobyt v Rijáde a fakt, že sa nevrátil do Libanonu, aby demisiu podal písomne ​​prezidentovi, vyvolal špekulácie o tom, že je zadržiavaný násilím.

Hariri v piatok odmietol domnienky, že by bol v tejto krajine zadržiavaný proti svojej vôli a na svojom Twitterovom účte podľa agentúry AP uviedol ako dôvod svojho pobytu v Rijáde konzultácie o budúcnosti Libanonu a jeho vzťahoch s arabskými susedmi.

Konflikt s Nemeckom

Špekulácie okolo Haririho pobytu v Rijáde vyvolali diplomatickú roztržku medzi Saudskou Arábiou a Nemeckom. Rijád sa dnes rozhodol stiahnuť svojho veľvyslanca v Nemecku kvôli výrokom nemeckého ministra zahraničia Sigmara Gabriela naznačujúcim, že Hariri bol v Rijáde držaný proti svojej vôli. Saudskoarabské ministerstvo zahraničia dodalo, že nemeckému veľvyslancovi v Rijáde bude odovzdaná protestná nóta.

Hariri, ktorý je dlhodobým spojencom Saudskej Arábie a má tiež saudskoarabské občianstvo, rezignáciu zdôvodnil obavami o svoj život a kritizoval rastúci vplyv Iránu a Hizballáhu v Libanone. V Libanone podľa neho panuje rovnaká atmosféra ako v roku 2005 pred atentátom na jeho otca a niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího, ktorý bol zavraždený v Bejrúte.

01 - Modified: 2024-04-26 09:08:52 - Feat.: - Title: Nálada francúzskych spotrebiteľov sa v apríli nečakane zhoršila 02 - Modified: 2024-04-26 09:00:05 - Feat.: - Title: Francúzsko hrozí ďalšími sankciami voči radikálnym izraelským osadníkom 03 - Modified: 2024-04-25 19:11:11 - Feat.: - Title: Zomrel francúzsky režisér Laurent Cantet, držiteľ Zlatej palmy z Cannes 04 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 05 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:28