StoryEditor

Vranitzky: Európa môže byť globálnym hráčom

10.11.2004, 23:00
urópa by mohla byť globálnym hráčom, len musí chcieť. Tvrdí to bývalý rakúsky kancelár Franz Vranitzky, ktorý doviedol svoju krajinu do Európskej únie. Na Medzinárodnom finančnom a ekonomickom fóre vo Viedni upozornil bankový manažér s minulosťou sociálnodemokratického politika na vnútornú rozorvanosť únie.

Európa by mohla byť globálnym hráčom, len musí chcieť. Tvrdí to bývalý rakúsky kancelár Franz Vranitzky, ktorý doviedol svoju krajinu do Európskej únie. Na Medzinárodnom finančnom a ekonomickom fóre vo Viedni upozornil bankový manažér s minulosťou sociálnodemokratického politika na vnútornú rozorvanosť únie. "Na jednej strane sú úspechy európskeho integračného procesu ako menového a mierového. Na druhej strane narastajúca skepsa, slabá hospodárska dynamika a rozdelené názory na budúcnosť európskeho hospodárskeho a sociálneho modelu," povedal. Európska roztrieštenosť, ktorá je podľa predstaviteľov finančného sveta signifikantná aj pre grémium Medzinárodného menového fondu, Svetovej banky či G8 spôsobuje to, že úniu ostatní veľkí hráči neberú do úvahy. Európske inštitúcie nebudú mať potrebný status a úspech, pokiaľ nebudú rozhodovať o kľúčových otázkach, akými sú aj dane, zaznelo v diskusii. "Rokovať sa chodí do Paríža a Londýna, nie do Bruselu," zhodnotil Vranitzky postavenie Európskej komisie vo vzťahu k jednotlivým národným vládam. Ťažký zrod súčasnej EK podľa neho len predznamenáva nepokoj, ktorý nás čaká ďalšie roky. Aj preto tvrdí: fakt, že v dohľadnom čase by mohla Európska únia dostať ministra zahraničných vecí, je dôležitým krokom, rovnako ako prehodnotenie bilaterálnych vzťahov s tretími krajinami. "Kolegovia z Varšavy si myslia: doteraz sme mali diktát z Moskvy, teraz nemienime pristúpiť na diktát Bruselu a v Spojených štátoch vidíme mocnosť, ktorá nám pomohla v ťažkých časoch komunizmu." Ak chceme byť globálnym hráčom, musíme analyzovať vzťahy s druhými veľkými hráčmi, a potom uplatňovať našu politiku," povedal Vranitzky. Osobitný význam pritom prikladá najmä vzťahom s Ruskom. "Nie je tu len hospodársky aspekt. Rusko je členom Bezpečnostnej rady OSN a jeho hlas je potrebný pri urovnávaní kríz a mierových operáciách." Veľký význam prikladá aj neekonomickej oblasti, boju proti kriminalite, terorizmu, zbrojnej kontrole. "Najdôležitejšou úlohou Európskej únie v 21. storočí bude rozvoj tohto partnerstva," odcitovala vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Javiera Solanu. Aj napriek tomu, že v poslednom čase existuje veľa výhrad voči krajine, ktoré sa týkajú slobody tlače a sú oprávnené, nemala by sa podľa neho Európa postaviť krajine chrbtom. "Európa Rusko potrebuje," zhodli sa predstavitelia finančného sveta.
Vyjadrenia prichádzajú práve v období, keď sa Moskva s Bruselom má dohodnúť na znení zmluvy o budúcom strategickom partnerstve a zrušil sa summit, na ktorom mali strany dokument podpísať. "Rusko bolo vždy súčasťou Európy," povedal v kontexte rozvoja vzájomných vzťahov poradca ruského senátora Gennadija Burbulisa Leonid Poliakov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:32