Reuters
StoryEditor

Napätie medzi Čínou a Taiwanom rastie. Si Ťin-pching v prejave sľúbil znovuzjednotenie

09.10.2021, 12:04
Autor:
ČTKČTK
Ostrov ležiaci na juhovýchod od Číny sa ocitá pod rastúcim tlakom, aby uznal nadradenosť Pekingu, Tchaj-pej to však odmieta.

Presadzovanie nezávislosti Taiwanu je najväčšou prekážkou "znovuzjednotenia" Číny, tento proces však "rozhodne bude dokonaný".

Aj s týmto odkazom dnes vystúpil čínsky prezident Si Ťin-pching pri príležitosti 110. výročia revolúcie, ktorá viedla k zvrhnutiu poslednej cisárskej dynastie. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá poznamenáva, že prezident v prejave priamo nespomenul použitie sily voči Tchaj-peju.

Taiwanská prezidentská kancelária v reakcii uviedla, že budúcnosť ostrova spočíva len v rukách jeho ľudu a že väčšina verejnosti jasne odmieta model "jednej krajiny, dvoch systémov" presadzovaný Pekingom.

Taiwanský úrad pre záležitosti pevniny v oddelenom vyhlásení vyzval Čínu, aby upustila od "provokatívnych krokov".

Prejav čínskeho prezidenta prichádza po dňoch zvýšeného napätia medzi Čínou a Taiwanom.

Na začiatku mesiaca čínska armáda štyri dni po sebe vysielala lietadlá k taiwanskému pobrežiu a tamojší minister obrany Čchiou Kchuo-čcheng v stredu hovoril o najhoršej situácii za posledných 40 rokov.

Rastúci tlak 

Ostrov ležiaci na juhovýchod od Číny sa ocitá pod rastúcim tlakom, aby uznal nadradenosť Pekingu, Tchaj-pej to však odmieta.

"Taiwanský separatizmus je najväčšou prekážkou pre dosiahnutie znovuzjednotenia vlasti a najvážnejším skrytým ohrozením národného omladenie," povedal Si Ťin-pching v prejave vo Veľkej sále ľudu v Pekingu.

"Nikto by nemal podceňovať vytrvalé odhodlanie, pevnú vôľu a silnú schopnosť čínskeho ľudu brániť národnú svojbytnosť a územnú integritu. Historická úloha kompletného znovuzjednotenia vlasti musí byť dokonaná a rozhodne bude dokonaná," pokračoval. Ako scenár najbližší záujmom čínskeho ľudu pri tom uviedol "znovuzjednotenie mierovým spôsobom".

Výroky čínskeho prezidenta boli tentoraz miernejšie ako v jeho predchádzajúcom veľkom prejave k Taiwanu, kedy Si Ťin-pching vyhlásil, že Čína "rozdrví" akékoľvek snahy ostrova o formálne vyhlásenie nezávislosti, napísala agentúra Reuters. V roku 2019 Si priamo pohrozil použitím sily, aby dostal Taiwan pod kontrolu Pekingu.

Vlastnou cestou

Taiwan sa vydal vlastnou cestou v roku 1949, keď sa v Číne ujímali moci komunisti na čele s Mao Zedongom. Peking ostrov považuje za súčasť svojho územia a hrozí vojenským zásahom v prípade vyhlásenia jeho samostatnosti. Taiwan však už viac ako 70 rokov funguje de facto nezávisle a má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Aktuálne napätie okolo Taiwanu bolo v stredu témou stretnutia medzi poradcom Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom a vysoko postaveným čínskym diplomatom Jang Ťie-čchom. Podľa zdroja Reuters z americkej administratívy dal pri týchto rozhovoroch Sullivan jasne najavo, že USA sa postavia proti akejkoľvek snahe Pekingu zmeniť status quo Taiwanu.

Prezident Si Ťin-pching posilnil kontrolu vlády nad všetkými stránkami života čínskej spoločnosti. Vo svojom dnešnom prejave zdôraznil, že "na vedenie krajiny je potrebná pevná sila, ktorou je Komunistická strana Číny". "Bez Komunistickej strany Číny by nebola nová Čína," povedal.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:21