StoryEditor

Hľadá sa nástupca, kým Šaron je naďalej v kritickom stave

08.01.2006, 23:00
Izraelská vláda včera rokovala na svojom prvom zasadnutí pod vedením úradujúceho premiéra Ehuda Olmerta, ktorý sedel vedľa prázdneho kresla chorého predsedu vlády Ariela Šarona. Kabinet sa zaoberal ekonomickými a bezpečnostnými otázkami.

Izraelská vláda včera rokovala na svojom prvom zasadnutí pod vedením úradujúceho premiéra Ehuda Olmerta, ktorý sedel vedľa prázdneho kresla chorého predsedu vlády Ariela Šarona. Kabinet sa zaoberal ekonomickými a bezpečnostnými otázkami. Šaron prekonal v stredu mŕtvicu a je v kritickom stave v nemocnici. Generálny prokurátor Menachem Mazuz povedal, že Olmert musí čo najrýchlejšie do vlády vymenovať chýbajúcich ministrov. Olmert, ktorý bol doteraz vicepremiérom, ministrom financií i priemyslu a obchodu, teraz prevzal rezorty, ktoré po odchode ministrov zo Strany práce viedol osobne Šaron. Olmert je teraz zodpovedný za 12 rezortov.

Udržanie si politikov
Úradujúceho premiéra zatiaľ podporujú pravicoví i ľavicoví politici. Expremiér a bývalý šéf Strany práce Šimon Peres, ktorý prešiel do Šaronovej novej strany Vpred, zopakoval, že stojí za Olmertom.
Do strany Vpred prestúpilo aj mnoho umiernených politikov z pravicového Likudu, medzi nimi minister cestovného ruchu Avraham Hirshsohn. Tento povedal, že sa do Likudu rozhodne nevráti a že tak neurobí nikto z bývalých členov Likudu.
Olmert sa má v najbližších dňoch stretnúť s ďalším bývalým premiérom Ehudom Barakom zo Strany práce. Barak vyhlásil, že Olmert je tou pravou náhradou za Šarona. O Olmertovi sa hovorí ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi Šarona vo vedení strany Vpred, ktorá musí čo najskôr vypracovať zoznam kandidátov pre marcové voľby. Odborníci usudzujú, že sa Olmert pokúsi pre stranu získať Baraka a bude v nej chcieť udržať Peresa. Strana mala počas Šaronovho predsedníctva podľa prieskumov najväčšiu šancu na volebné víťazstvo a náskok pred Likudom a Stranou práce si zatiaľ udržuje i po Šaronovom ochorení.
Barak charakterizoval založenie strany Vpred za politicky chytré rozhodnutie, ale povedal, že dokiaľ Šaron bojuje o život, o politike sa baviť nebude. Zároveň vyhlásil, že Izrael musí vo vzťahu k Palestínčanom presadzovať ich nezávislosť, ak nemá byť štátom apartheidu.

Reakcia z Damasku
Sýrsky štátny rozhlas v prvej reakcii na zdravotný stav izraelského premiéra Ariela Šarona uviedol, že v pamäti zostane pre svoju krvilačnú politiku. "Palestínčanov denne zabíjali, ničili im domy a rasistický múr (oddeľujúci Izrael od Západného brehu) bude svedectvom Šaronovej teroristickej politiky," uviedol rozhlas v Damasku. "Šaron ignoruje medzinárodné rezolúcie, ako aj dohody z Osla medzi Izraelom a Palestínčanmi," uviedol. "Svet nezabudne na krvilačnú politiku Šarona." Rozhlas tiež uviedol, že Sýria bude trvať na požiadavke návratu Golanských výšin, ktoré Izrael obsadil počas blízkovýchodnej vojny v roku 1967. "Je to pre Sýriu príležitosť, aby opätovne zdôraznila svoj cieľ znovu nadobudnúť svoje práva, najmä pokiaľ ide o okupované územia v Golane." Mier je podľa rozhlasu nereálny bez návratu arabských území "bez ohľadu na to, kto je na čele Izraela".
Palestínska tlač uviedla, že starosti analytikov o mierový proces po Šaronovom odchode z politiky sú neprimerané, pretože Šaron pre tento proces neurobil nič.
Lekári chcú začať preberať Šarona z kómy dnes, päť dní po tom, ako ho hospitalizovali s rozsiahlym krvácaním do mozgu. Vylúčili však možnosť jeho návratu na premiérsky post.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:59