Osservatore Romano/Handout via Reuters
StoryEditor

Pápež vystúpil v Barme a vyzval na rešpektovanie práv náboženských menšín

28.11.2017, 12:59
Autor:
ČTKČTK
Barmská armáda v posledných mesiacoch vyvražďuje moslimských Rohingov.

Pápež František dnes v barmskej metropole Neipyijto vyzval na rešpektovanie práv všetkých etnických skupín žijúcich v Barme a vyhlásil, že v krajine je potrebné viesť náboženský dialóg.

Barmská líderka Aun San Su Ťij po stretnutí s pápežom sľúbila obhajovať v krajine ľudské práva a zaistiť bezpečnosť pre všetkých občanov. Nositeľka Nobelovej ceny za mier Su Ťij čelí medzinárodnej kritike kvôli tomu, že prehliada ťaženie barmskej armády proti menšinovému moslimskému etniku Rohingom na severe krajiny, ktoré OSN už skôr označila za etnickú čistku.

Sporný výraz nepoužil

Pápež prišiel do Barmy po tom, čo z barmského Arakanského štátu utieklo pred násilnosťami počas niekoľkých mesiacov do susedného Bangladéša viac ako 620-tisíc Rohingov. Tých barmské úrady neuznávajú ako etnikum, odmietajú im udeliť občianstvo a obmedzujú ich slobodu.

Západní novinári napäto sledovali, či hlava katolíckej cirkvi vo svojom najvýznamnejším prejave v Barme uplatní termín Rohingovia, ktorý je zakázaný budhistickú väčšinou krajiny. Pápež, ktorý predtým počas tohto roka otvorene vyjadroval obavy o osud "rohingských bratov", dnes tento výraz nepoužil.

Strach o katolíkov

Podľa všetkého tak vyslyšal žiadosť miestnych katolíckych duchovných, ktorí sa obávajú, že by sa potom barmská armáda mohla mstiť na menšinových katolíkoch, ktorých je v 52 milionovej Barme len asi 659-tisíc.

Pápež František uviedol, že Barma trpí občianskym konfliktom a násilnosťami, ktoré "trvajú príliš dlho a hlboko krajinu rozdelili". "Zložitý proces budovania mieru a národného zmierenia môže postupovať, len keď budeme brániť spravodlivosť a ľudské práva," povedal. "Náboženské odlišnosti nemusia šíriť nedôveru a rozdeľovať, ale naopak by mali byť silou, ktorá povedie k dosiahnutiu jednoty, k odpusteniu a tolerancii," dodal.

Kritizovaná prezidentka

Pápež tiež vyjadril podporu civilnej vláde vedenej Su Ťij a jej snahám o zmierenie v krajine po desiatkach rokov vojenskej diktatúry. O armádnych operáciách proti Rohingom sa konkrétne nezmienil.

Podľa agentúry AP pápežov prejav zrejme sklame rohingských aktivistov a organizácie pre ľudské práva, ktoré kritizujú kedysi väznenú disidentku Su Ťij za to, že spochybňuje porušovanie ľudských práv Rohingov v krajine a neodsúdila armádu za jej operácie proti nim.

Chce mier

Su Ťij vo svojom dnešnom prejave poďakovala všetkým, ktorí barmskú vládu podporujú pri "riešení spoločenských, ekonomických a politických problémov, ktoré narušujú dôveru, porozumenie a harmóniu".

"Cieľom našej vlády je pokračovať v mierovom procese, posilňovať rozmanitosť našej krajiny, podporovať ľudské práva a toleranciu a zaistiť bezpečnosť pre všetkých," povedala Su Ťij.

Barmská armáda začala operácie proti Rohingom po útokoch povstalcov na bezpečnostné stanovište v Arakanskom štáte 25. augusta. Svedkovia vypovedali, že barmskí vojaci pri svojom ťažení zabíjali, mučili a znásilňovali rohingských civilistov a vypaľovali rohingské dediny. Barmská armáda obvinenia z násilností odmieta a jej šéf generál Min Aun Hlain pápeža pri ich pondelňajšom stretnutí uistil, že Barma sa nedopúšťa "žiadnej náboženskej diskriminácie" a že armáda koná "v záujme mieru a stability".

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-03-31 11:08:12 - Feat.: - Title: Pápež vyzval na prímerie v Gaze aj v ďalších konfliktoch sveta a poskytnutie humanitárnej pomoci 03 - Modified: 2024-03-28 18:42:58 - Feat.: - Title: Pápež na Zelený štvrtok umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici 04 - Modified: 2024-03-22 11:50:37 - Feat.: - Title: OSN sa obáva, že pri potopení lode pri brehoch Indonézie zahynuli desiatky Rohingov 05 - Modified: 2024-03-20 11:10:04 - Feat.: - Title: Drevený čln s desiatkami rohingských utečencov sa prevrátil pri Indonézii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:31