Donald TrumpReuters
StoryEditor

Vojna alebo uznanie novej jadrovej mocnosti. Trump je bližšie k zásadnému rozhodnutiu

29.11.2017, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Diplomacia zlyháva, americký prezident sa bude musieť rozhodnúť, ako sa vysporiadať so Severnou Kóreou.

Nová severokórejská skúška balistickej rakety ruka v ruke so zlyhávaním diplomacie opäť posunuli amerického prezidenta Donalda Trumpa k zásadnému rozhodnutiu: buď sa zmieriť s faktom, že z KĽDR sa stala jadrová mocnosť schopná zasiahnuť územie USA, alebo proti Pchjongjangu udrieť vojensky. Vo svojej analýze to uviedla spravodajská televízia CNN.

"Trump, ktorý počas roka varoval, že izolovaný štát zasype ohňom a hnevom, ak bude pokračovať s ohrozovaním USA a ich spojencov, bol k poslednej provokácii (severokórejského vodcu) Kim Čong-una relatívne zdržanlivý," myslí si autor analýzy Stephen Collinson. Trump bezprostredne po severokórejskom teste bez podrobností Američanov uistil, že problém vyrieši.

Bližšie k rozhodnutiu

Fakt, že sa Trump v reakcii na skúšku miernil, môže podľa Collinson znamenať, že sa prezident chce vyvarovať ďalších provokácií Kima, alebo mu svojou mlčanlivosťou chce znemožniť propagandistické využitie balistického testu. "Ak tomu tak je, znamená to, že prezidentova verejná rétorika k tejto kríze prešla vývojom," uviedol.

Trump sa ale v každom prípade o krok priblížil k bolestnému rozhodnutiu, ktoré bude musieť urobiť, ak diplomatické snahy o urovnanie krízy na Kórejskom polostrove zostanú ďalej neúspešné. Táto voľba bude jedna z vojensky najzávažnejších, pred ktorú americkí prezidenti od konca druhej svetovej vojny stáli.

Riskantná vojna

Ak sa Trump rozhodne pre vojenské riešenie, ktoré bolo dlho považované za nemysliteľné, bude musieť príslušný rozkaz vydať s vedomím, že si konflikt vyžiada tisíce obetí z radov civilistov i amerických vojakov.

Vplyvný americký senátor Lindsey Graham v reakcii na novú skúšku vyhlásil, že Spojené štáty bojovať nechcú, pokiaľ ale budú musieť, aby si zabezpečili bezpečnosť, tak do vojny pôjdu.

01 - Modified: 2024-05-11 08:59:03 - Feat.: - Title: Spojené štáty hlásia možné porušenia práv pri použití amerických zbraní Izraelom. Dodávky však nezastavili 02 - Modified: 2024-05-11 06:40:28 - Feat.: - Title: "Významná zmena". KĽDR tento rok nasadí do armády nový salvový raketomet 03 - Modified: 2024-05-10 21:12:29 - Feat.: - Title: MS v Hokeji: Švédi porazili Američanov 5:2. Ďalší zápas ich čaká s Poľskom 04 - Modified: 2024-05-10 19:58:31 - Feat.: - Title: Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy. Kyjevu vyjadril podporu 05 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 19:53