Reuters
StoryEditor

"Nemôžeme zostať ticho, keď sú ľudia predávaní ako dobytok." Rwanda chce prijať desaťtisíce utečencov

03.12.2017, 18:30
Autor:
khkh
Africká krajina migrantom neponúka živorenie v utečeneckých táboroch, ale naozajstný život, tvrdí rwandská ministerka.

Rwandská vláda naberá tisíce nových obyvateľov. Záujem prejavila o desaťtisíc afrických utečencov, ktorých chce zo svojho územia vyhostiť Izrael, aj tridsaťtisíc utečencov, ktorí na ceste do Európy uviazli v Líbyi a na tamojších trhoch sú predávaní ako otroci.

"Rwandu rovnako ako zvyšok sveta vydesili obrázky tragédie v Líbyi, kde držia afrických mužov, ženy aj deti na ceste do exilu a robia z nich otrokov," vyhlásila africká krajina v reakcii na správy, že sú migranti v Líbyi predávaní na trhu ako otroci.

"Vzhľadom na politickú filozofiu a vlastnú históriu nemôžeme zostať ticho vo chvíli, keď sú iné ľudské bytosti týrané a predávané ako dobytok," uviedlo tiež rwandské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení.

Pripomenulo tak genocídu z roku 1994, počas ktorej zomrelo viac ako 800-tisíc ľudí - menšinových Tutsiov aj umiernených Hutuov, ktorí s etnickými čistkami nesúhlasili.

Záujem prejavil aj o utečencov v Izraeli
Vláda aj obyvatelia Rwandy sú podľa vyhlásenia "solidárni so svojimi doteraz zajatými africkými bratmi a sestrami". Koľko migrantov z Líbye krajina s dvanástimi miliónmi obyvateľov prijme, text neuvádza.

"Rwanda možno nebude môcť privítať všetkých, ale naše dvere sú otvorené dokorán. Sme pripravení úzko spolupracovať s Africkou úniou, súkromným sektorom a ďalšími priateľmi a partnermi, aby sme zaistili, že môžeme zabezpečiť aspoň minimálni komfort ľuďom v núdzi," informuje ministerstvo s tým, že okrem nového domova africká krajina migrantom ponúka aj pomoc s návratom do toho pôvodného.

Nový predseda Africkej únie Moussa Faki Mahamat však na Twitteri napísal, že sa rwandská ponuka týka až tridsaťtisíc ľudí. Robotníci, ktorých si na líbyjských trhoch kupujú za pár dolárov, však nie sú jediní, o ktorých sa chce Rwanda postarať.

Záujem podľa al-Džazíry prejavili aj o afrických utečencov v Izraeli, ktorí pochádzajú prevažne zo Sudánu a Eritrey a ktorých chce premiér Benjamin Netanjahu nechať vyhostiť. Do štyroch mesiacov chce tiež nechať zavrieť detenčné centrum Holot, v ktorom je teraz asi tisíc žiadateľov o izraelský azyl. Piatim z nich však bude musieť podľa izraelského denníka Haaretz zaplatiť 120-tisíc dolárov za neoprávnené väznenie.

Chcú utečencom ponúknuť skutočný život
Netanjahu argumentuje problematickým spolužitím s Izraelčanmi alebo tvrdením, že nejde o skutočných utečencov a že utečenci predstavujú hrozbu pre židovskú podstatu Izraela.

Deportovať chce všetkých zhruba štyridsaťtisíc Afričanov, Rwanďania chcú privítať až desaťtisíc z nich. Presný počet ľudí je ešte predmetom rokovaní, podľa Haaretzu však Izrael Rwande za každého migranta zaplatí až päťtisíc dolárov - teda presnejšie 3,5 tisíca dolárov a výdavky na letenky. V rwandskej metropole Kigali je tiež v rámci upevňovania vzťahov nová izraelská ambasáda, píše denník The Times of Israel.

"Viedli sme s Izraelom diskusiu o prijatí imigrantov a žiadateľov o azyl z tejto časti Afriky, ktorí by boli ochotní prísť do Rwandy," uviedla tamojšia ministerka zahraničia Louise Mushikiwabová.

"Nikto by nemal mať pocit, že neexistuje krajina, v ktorej by mohli žiť. Špeciálne tí, ktorí k nám majú blízko," dodala ministerka s tým, že migrantom neponúka živorenie v utečeneckých táboroch, ale naozajstný život.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 05 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:51