BrexitReuters
StoryEditor

Briti sa s Írmi stále nedohodli o režime na spoločnej hranici. Posun rokovaní je ohrozený

04.12.2017, 09:28
Autor:
ČTKČTK
Režim na hranici medzi Írskom a Severným Írskom je jedným z kľúčových bodov rokovaní o brexite.

Zástupcovia írskej a britskej vlády sa ani počas intenzívnych víkendových rokovaní zatiaľ nedohodli na režime na írskej a severoírskej hranici po odchode Británie z Európskej únie.

V rozhlasovej stanici BBC Radio 4 to dnes povedala írska štátna tajomníčka pre európske záležitosti Helen McEnteeová. Dodala však, že sa dosiahol určitý pokrok. Britská premiérka Theresa Mayová sa má pritom už dnes stretnúť s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a oboznámiť ho s definitívnymi návrhmi Londýna na riešenie troch kľúčových otázok prvej fázy rokovaní o brexite. Hraničný režim je jednou z nich.

Najprv vyrovnanie

Krajiny dvadsaťsedmičky ďalej žiadajú aspoň rámec dohody o spôsobe vyrovnania britských finančných záväzkov voči únii a zabezpečenie práv občanov EÚ po brexite.

Až keď bude v týchto otázkach dosiahnutý "dostatočný pokrok", chcú dať krajine zelenú vyjednávať o budúcej podobe vzájomných vzťahov, vrátane obchodných otázok kľúčových pre Britov.

Dohoda v dvoch oblastiach z troch

Server BBC News dnes v tejto súvislosti napísal, že Brusel aj Londýn už dosiahli dohodu o "rozvodovom účte" a právach občanov.

"Verím, že smerujeme k väčšiemu a dostatočnému pokroku, ale ešte tam nie sme. Dnes ráno sa zíde vláda, aby zhodnotila, v akej fáze sa nachádzame," dodala McEnteeová. Írsky minister zahraničia Simon Coveney neskôr podľa agentúry Reuters nevylúčil, že prielom by mohol nastať ešte dnes.

Priepustnosť hranice

Vláda v Dubline požaduje garancie, že hranica zostane aj po brexite priepustná, inak hrozí, že bude blokovať začatie rozhovorov o budúcich vzťahoch Británie a európskej dvadsaťsedmičky.

Predseda Európskej rady Donald Tusk pred niekoľkými dňami uviedol, že EÚ odmietne britskú žiadosť o začatie druhej fázy brexitových rokovaní, pokiaľ nebude Írsko spokojné s návrhom Spojeného kráľovstva na budúcu podobu režimu na spoločnej hranici oboch krajín.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:26