https://hnonline.sk/svet/1075729-hamas-reaguje-na-trumpa-vyzyvame-na-povstanie-voci-izraelu
StoryEditor

Trump otvoril bránu pekla. Palestínsky Hamas vyzval k tretej intifáde

07.12.2017, 08:55
Autor:
ČTKČTK
Palestínčanom sa nepáči rozhodnutie amerického prezidenta vyhlásiť Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Vodca palestínskej radikálnej organizácie Hamas Ismail Haníja dnes vyzval Palestínčanov na začatie nového povstania - intifády - proti Izraelu. Hamas reaguje na stredajšie rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Už v stredu Hamas oznámil, že Trump svojim krokom otvoril "bránu pekla". Haníja dnes povedal, že Trumpove rozhodnutie možno chápať ako "vyhlásenie vojny Palestínčanom".

Sionistický nepriateľ

"Mali by sme vyhlásiť intifádu proti sionistickému nepriateľovi a budeme pracovať na jej zahájení," povedal Haníja v Gaze. V stredu jeho skupina vyhlásila trojdňové obdobie hnevu, na dnešok sú zvolané demonštrácie v mnohých palestínskych mestách.  "Politike, akú vedú za podpory USA sionisti, nemožno čeliť inak ako novou intifádou," dodal Haníja.

Nové palestínske povstanie, tzv. intifáda, by sa podľa Haníju mala začať v piatok.

"Vyhlasujeme, že Jeruzalem je jednotný, nie východný alebo západný, a ostane hlavným mestom Palestíny, celej Palestíny," povedal Haníja vo svojom vyhlásení poskytnutom v pásme Gazy.

Zjednotenie Palestínčanov

"Zajtrajšok, 8. december 2017, by mal byť dňom zloby a začiatkom povstania, ktoré nazvem intifáda za Jeruzalem a za slobodu Západného brehu (Jordánu). Tak, ako sme oslobodili Gazu, dokážeme ľudovým bojom oslobodiť tiež Jeruzalem a Západný breh," povedal Haníja v prejave vysielanom televíziou.

Situáciu okolo Jeruzalema využil k výzve k zjednoteniu Palestínčanov. "Sme na jednej lodi. Musíme byť silní, držať sa jeden druhého, zjednotiť sa a držať pohromade. Musíme urýchlene vyriešiť všetky problémy, aby sme svoju pozornosť mohli zamerať na Jeruzalem a (mešitu) Al-Aksá," povedal Haníja v narážke na snahu o zmierenie Hamásu s konkurenčným Fatahom.

V stredu jeho skupina vyhlásila trojdňové obdobie hnevu, na dnešok sú zvolané demonštrácie v mnohých palestínskych mestách. Obchody i školy dnes zostali zatvorené.

Čakajú násilie

Palestínčania viedli proti Izraelu od roku 1987 dve povstania, v ktorých ich hlavnou zbraňou boli kamene. O život pri nich prišlo do 6-tisíc ľudí.

Aj keď izraelský premiér Benjamin Netanjahu je s Trumpovým krokom nadmieru spokojný, Izrael sa pripravuje na nové násilnosti. Armáda vyslala k jednotkám na Západnom brehu Jordánu posily.

Americké veľvyslanectvá na Blízkom východe aj v časti Afriky varovali amerických občanov pred možnými protestmi.

Palestínčania protestujú pálením vlajok USA a Izraela:

01 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 02 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 03 - Modified: 2024-04-24 17:12:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil video s rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:24