vyšehradska stvorka fico orban sobotka szydlovaReuters
StoryEditor

Krajiny Vyšehradskej štvorky pôjdu za odmietnutie kvót pred súd. Komisia Slovensko zo žaloby vynechala

07.12.2017, 10:39
Autor:
klklČTKČTK
Spor sa týka Česka, Poľska a Maďarska.

Európska komisia (EK) posiela Česko, Poľsko a Maďarsko na súd Únie kvôli ich odmietaniu programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa kvót. Novinárom to dnes povedal prvý podpredseda komisie Frans Timmermans s tým, že pre Prahu, Varšavu a Budapešť nemôže byť dnešný krok prekvapením. Naznačil však zároveň, že vec stále môže vyriešiť zmena prístupu trojice krajín.

"Odovzdanie veci súdu je vždy až posledná možnosť. Nie je to niečo, čo by sme si priali," poznamenal podpredseda komisie. EK je podľa neho strážca unijných zmlúv a ak členský štát trvalo neplní svoje povinnosti, postupuje vec súdu. Záležitosť je podľa neho veľmi dôležitá. "Je to o ľuďoch, je to o solidarite, je to o tom, že Európska únia drží v časoch krízy spolu," vyhlásil Timmermans.

Česko, Poľsko a Maďarsko podľa Komisie ďalej neplnia svoje povinnosti vyplývajúce z programu jednorazového prerozdeľovania žiadateľov o azyl v rámci Európskej únie napriek tomu, že súdny dvor EÚ začiatkom septembra potvrdil jeho platnosť. Odpovede trojice krajín na stanovisko komisie boli neuspokojivé a štáty nenaznačili, že sa na veci chcú začať podieľať.

Mechanizmus kvót mal pomôcť Taliansku a Grécku, kam sa uchýlilo množstvo utečencov mieriacich do Európy zo severu Afriky.

"Snažil som sa veľmi presvedčiť tri členské štáty..., aby aspoň trochu preukázali solidaritu," uviedol pred novinármi eurokomisár zodpovedný za migráciu Dimitris Avramopulos. Dodal, že "bohužiaľ" sa mu to nepodarilo, a vyjadril ľútosť, že exekutíva EÚ musí prikročiť k ďalšiemu kroku, a tým je podanie žaloby na Súdny dvor EÚ.

Babiš chce vyjednávať

Čerstvo vymenovaný český premiér Andrej Babiš chce s Európskou komisiou vyjednávať o stiahnutí bruselskej žaloby za negatívny postoj Prahy k utečeneckým kvótam. Informoval o tom vo štvrtok server spravodajskej televízie ČT24.

Kvóty sú podľa Babiša nezmyselné a iba podporujú popularitu extrémistických strán v Európe. "Rozhodnutie a hlavne načasovanie je veľmi nešťastné," uviedol podľa ČT24 Babiš na margo aktuálneho rozhodnutia EK dostať tieto tri stredoeurópske krajiny pred súd.

Nový český premiér teraz dúfa, že nasledujúci týždeň na summite dostane priestor na vyjadrenie českého stanoviska. Babiš sa decembrového summitu lídrov EÚ v Bruseli zúčastní vôbec prvýkrát vo funkcii predsedu českej vlády.

Program schválili aj napriek odporu

Proces s Českom, Poľskom a Maďarskom začala komisia 15. júna. Súd môže rozhodnúť o vysokej jednorazovej pokute či opakovanom penále do chvíle, než trojica krajín svoje povinnosti splní. Program, na ktorom sa štáty aj napriek odporu viacerých štátov zhodli v roku 2015, skončil po dvoch rokoch v septembri.

Predpokladal presun až 160-tisíc ľudí, ostatné štáty si však doteraz prevzali len niečo cez 30-tisíc osôb. Timmermans dnes upozornil, že v Taliansku a Grécku je stále niekoľko tisíc ľudí, ktorí boli do programu zaradení a čakajú na presun.

Slovensko vynechali

So systémom prerozdeľovania utečencov na základe kvót nesúhlasilo ani Slovensko, to dokonca Európsku komisiu neúspešne žalovalo na znak protestu so zavedením systému kvót. Európska komisia sa však na poslednú chvíľu rozhodla, že Slovensko za nerešpektovanie kvót nepotrestá. 

"Migrácia je stále vážna téma, ale nie je vhodné, aby sme takúto citlivú problematiku zneužívali na politikárčenie. Nie je možné pred touto problematikou utiecť a stále sme presadzovali tzv. efektívnu solidaritu. Teda každá krajina musí určitým spôsobom prispieť, pokiaľ ide o dôsledky migrácie, ale musí mať suverénne právo si vybrať, ako túto solidaritu prejaví," vysvetľoval v júni rozhodnutie Komisie premiér Robert Fico.

01 - Modified: 2023-07-21 08:16:56 - Feat.: - Title: Rusko zvažuje kvóty na vývoz ropných produktov. Chce tak stabilizovať ceny benzínu 02 - Modified: 2023-06-09 13:07:17 - Feat.: - Title: Kto nechce prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za osobu. Čo mení nová reforma z Bruselu? 03 - Modified: 2022-12-02 19:46:18 - Feat.: - Title: Prezident Nigeru vyzval európske krajiny na zavedenie kvót pre afrických pracovníkov 04 - Modified: 2021-12-30 17:52:14 - Feat.: - Title: Analýza: Putin využíva situáciu. Chce sa vrátiť pred rok 1989 a z Ruska urobiť pokračovateľa Sovietskeho zväzu 05 - Modified: 2021-12-01 20:31:59 - Feat.: - Title: EÚ pripravila balík sankcií proti Bielorusku. Zahrňuje zákaz vstupu aj zrazenie aktív
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:05