StoryEditor

Irán si možno vymôže obmedzené obohacovanie uránu

06.03.2006, 23:00
Šanca na dosiahnutie dohody s Iránom o jeho jadrovom programe ešte stále trvá, vyhlásil včera na schôdzke Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo Viedni jej generálny riaditeľ Mohamed El Baradei.

Šanca na dosiahnutie dohody s Iránom o jeho jadrovom programe ešte stále trvá, vyhlásil včera na schôdzke Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vo Viedni jej generálny riaditeľ Mohamed El Baradei. Ako uviedol pred začatím schôdzky 35-člennej Rady guvernérov, na ktorej dnes predloží správu o Iráne, nie je vylúčené, že sa agentúre podarí dohodnúť sa s Teheránom v priebehu týždňa. Z Rady guvernérov poputuje správa na Bezpečnostnú radu OSN.
"Verím, že by sme mohli do týždňa dospieť k dohode," vyhlásil El Baradei. Podrobnosti neuviedol, no ako pre agentúru AP potvrdili niektorí z diplomatov, nie je vylúčené, že Irán si nakoniec vymôže obohacovanie uránu v obmedzenom rozsahu. Ako pre agentúru Reuters uviedol jeden zo západných diplomatov, samotný El Baradei sa nechal počuť, že svet by mal prijať obmedzené obohacovanie uránu v Iráne pod dohľadom MAAE. To by bol dosť výrazný posun, pretože EÚ a Spojené štáty sú proti tomu, aby Irán vôbec obohacoval urán na svojom území, bez ohľadu na jeho množstvo. S tým pôvodne súhlasili aj Čína a Rusko, včera však ruský diplomat vo Viedni tiež uviedol, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov bude v USA žiadať pre Teherán možnosť na obmedzené aktivity v tomto smere.

Američania tlačia na sankcie
Ešte pred zasadnutím MAAE pozorovatelia očakávali, že Irán sa sankciám nevyhne. No včera El Baradei vyzval na zmierlivejší tón a nevylúčil, že BR OSN voči Iránu nezasiahne. Varoval pred rastúcou konfrontáciou, čo sa týka najmä postoja USA a hlavne tzv. jastrabov v Bushovej vláde. Tí sú dosť frustrovaní pokračovaním diplomatických rokovaní a tlačia na čo najrýchlejšie sankcie voči Teheránu. Ich veľvyslanec pri OSN John Bolton vyhlásil, že Washington použije "všetky dostupné prostriedky na zastavenie Iránu".

Ropa ako zbraň?
Ostrý tón USA voči Teheránu sa však MAAE nepozdáva. Irán totiž dal viackrát najavo, že "svoju kožu lacno nepredá". Ako uviedla americká CNN, hlavný iránsky vyjednávač Alí Laridžání varoval, že v prípade "nepriateľského postoja" BR OSN voči Iránu zareaguje Teherán rovnakým spôsobom. Nepáči sa im hlavne dvojaký meter USA a iných krajín, keď pokojne tolerujú jadrový program a aj vývoj jadrových zbraní v Izraeli, Indii a Pakistane, no v prípade Iránu sa hrnú do boja.
Jedným z odvetných krokov by mohlo byť podľa Laridžániho použitie ropy ako určitej zbrane voči Západu. Irán je druhým najväčším vývozcom ropy na svete, hneď po Saudskej Arábii, čo by mohlo vytlačiť ceny komodity na ešte vyššiu úroveň. Iný názor na využitie ropy ako zbrane má však iránsky guvernér ropného kartelu OPEC Husajn Kazempur Ardebili. Ako dodal, využitie ropy ako nátlakového prostriedku v spore so Západom by nikomu neprospelo. To si zrejme uvedomili iránske aerolínie, ktoré prekvapujúco oznámili, že napriek embargu ešte z roku 1979 ( po islamskej revolúcii) chcú kúpiť americké lietadlá. Podrobnosti neuviedli, aby Washington "kontrakt nezmaril".

Rusi útok nepovolia
Správa o Iráne by sa na stôl BR OSN mala dostať tento mesiac. A zatiaľ nie je pre Irán až taká negatívna. Ako totiž uvádza, od zverejnenia jadrového programu urobila Irán viaceré úpravy a ústretové kroky. Na druhej strane agentúra nemôže podľa El Baradeia uviesť, že Irán nemá na svojom území jadrový materiál, o ktorom MAAE nevie, prípadne, že nerobí kroky bez jej vedomia. To by stále mohlo spustiť sériu krokov BR OSN, ktoré v prvej fáze počítajú s politickými, v druhej s ekonomickými sankciami a v tretej už s útokom na krajinu. Pozorovatelia však nepredpokladajú, že by Rusko alebo Čína takýto vývoj dovolili, keďže hospodárske sankcie či útok, by im na jednej strane zmarili výhody zo spolupráce v jadrovej oblasti (Rusko), na druhej ich odstavili od dodávok ropy (Čína).

Podmienky, ktoré MAAE stanovila Iránu

- Teherán musí zastaviť obohacovanie uránu a všetky ostatné aktivity spojené s jadrovým programom
- mal by zvážiť výstavbu ťažkovodného reaktora (ten by mu umožnil prístup k plutóniu, čo je ďalšia z ciest na výrobu jadrovej bomby)
- mal by ratifikovať a zapracovať do svojho právneho poriadku tzv. Dodatkový protokol, ktorý znamená prísnejšie kontroly, už vopred dohodnuté s MAAE
- medzičasom by už mal robiť kroky v súlade s Dodatkovým protokolom
- mal by viac spolupracovať s MAAE čo sa týka prístupu do sporných oblastí, k citlivým dokumentom a odborníkom na jadrový sektor

01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žumpy a malé čistiarne odpadových vôd 02 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odškodnenie chcú od USA aj od EÚ 03 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prezident potvrdil termín referenda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:47