Reuters
StoryEditor

V Bruseli sa črtá obrat ohľadom kvót. Sú neefektívne a rozdeľujú Úniu, tvrdí Tusk

12.12.2017, 15:39
Autor:
ČTKČTK
Podľa Tuska je potrebné obnoviť vzájomnú dôveru medzi členskými krajinami.

Prerozdeľovanie žiadateľov o azyl medzi členské krajiny Európskej únie podľa kvót je neefektívny nástroj, ktorý štáty bloku rozdeľuje, domnieva sa šéf Európskej rady Donald Tusk.

Novinárom to pred štvrtkovým decembrovým summitom dvadsať osmičky povedal predstaviteľ Únie, ktorý je veľmi dobre oboznámený s Tuskovými názormi. Šéfovia štátov a vlád EÚ budú pri večeri debatovať o migrácii, s konkrétnymi závermi z tohto rozhovoru sa však tentokrát nepočíta.

Na summite bude Českú republiku prvýkrát reprezentovať nový premiér Andrej Babiš, ktorý uvádza, že bude v Bruseli na nefunkčnosť kvót jednoznačne upozorňovať. Česko patrí spolu s Maďarskom a Poľskom medzi štáty, ktoré sa odmietli podieľať na programe dvojročného jednorazového prerozdeľovania žiadateľov o azyl, ktorý sa skončil v septembri, a ktoré kvôli tomuto postoju čaká žaloba pred úniovým súdom.

V Európskej únii sa však teraz diskutuje hlavne o reforme celého azylového, takzvaného dublinského, systému. Súčasťou reformy, ktorú načrtla Európska komisia vlani v máji, je aj trvalý prerozdeľovací mechanizmus spúšťaný v prípade krízy v niektorej členskej krajine.

Definitíva v júni 2018

Štáty táto téma hlboko rozdeľuje, čo koniec koncov dokladá aj pondelkové prípravné rokovanie diplomatov pred štvrtkovou diskusiou o migrácii. Zástupcovia členských krajín práve tému povinného prerozdeľovania migrantov preberali počas polovice svojho stretnutia a bez jednoznačného záveru. Potvrdený zatiaľ nebol Tuskov dokument, ktorý sa téme venuje a má slúžiť ako podklad pre štvrtkovú večernú diskusiu premiérov a prezidentov.

Návrh materiálu má ČTK k dispozícii. Tusk v ňom jednoznačne napísal, že otázka povinných kvót sa ukázala ako výrazne rozdeľujúca štáty a prístup ako neefektívny. Je preto podľa neho potrebné obnoviť vzájomnú dôveru medzi členskými krajinami.

"S ohľadom na to, ako teraz veci stoja, je (Tusk) presvedčený, že si možno len veľmi ťažko predstaviť, že by sa dal na základe návrhu na trvalý kvótový mechanizmus nájsť (medzi členskými štátmi) konsenzus," povedal dnes mimo záznam významný úniový činiteľ, ktorý sa na príprave summitu výrazne podieľa. Pripomenul, že rozporuplné pohľady členských štátov prinieslo už hlasovanie v septembri 2015, kde bolo jednorazové prerozdeľovanie migrantov presadené väčšinovým hlasovaním práve proti vôli Slovenska a ďalších krajín zo strednej a východnej Európy.

K hľadaniu zhody medzi štátmi v otázke ďalšieho postupu reformy úniového azylového systému vyzval už minulý summit v októbri. Nadchádzajúca debata by k tomu mala prispieť tak, aby mohlo byť definitívne jasno v júni budúceho roka, uviedol zdroj.

Dobrovoľnosť by debaty odblokovala

Tusk napríklad odporúča, aby mala EÚ po roku 2020 špeciálny finančný nástroj umožňujúci migračnú krízu riešiť. Doteraz krajiny prispievajú dobrovoľne na konkrétne vznikajúce projekty. Tuskov návrh podkladu pre diskusiu prezidentov a premiérov sa tiež zmieňuje o potrebe zrýchliť návraty tých, ktorí v EÚ na azyl nárok nemajú, o lepšej ochrane vonkajšej hranice na úniovej i národnej úrovni a o partnerstve so susednými štátmi pri boji s prevádzačstvom a pri riešení migračných tlakov.

Európska komisia zatiaľ na stálom prerozdeľovaní imigrantov trvá. Naposledy sa tak vyslovil minulý týždeň prvý podpredseda komisie Frans Timmermans, keď oznámil zámer komisie žalovať kvôli kvótam Česko, Poľsko a Maďarsko.

Dobre informované zdroje z komisie však teraz mimo záznam tvrdia, že odblokovanie debaty o reforme azylového systému by bolo možné napríklad za situácie, keď by bolo prerozdeľovanie dobrovoľné. 

Slováci a ďalšie krajiny Vyšehradskej skupiny zdôrazňujú, že v migračnej kríze sú a naďalej chcú byť solidárni s partnermi v EÚ, hoci iným spôsobom ako preberaním časti migrantov. Pred summitom sa napríklad uskutoční priamo v rovnakej budove stretnutie premiérov vyšehradských krajín s ich talianskym partnerom Paolom Gentilonim a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Po stretnutí by mal byť oznámený finančný príspevok krajín V4 do úniového fondu pre Afriku. Tieto peniaze majú pomôcť so zvládaním migračnej krízy priamo na líbyjskom území.

01 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 02 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 03 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 04 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:57