StoryEditor

Armádu ohrozuje týfus

27.11.2006, 23:00

Koncom septembra sa začali v Petrohrade šíriť strašné klebety. Poslucháčov Vojensko-kozmickej akadémie vraj v ťažkom stave jedného za druhým odvážajú do nemocnice. Vedenie akadémie sa najprv tvárilo, že sa vlastne nič nedeje. Keď sa už správy nedali zatajiť, verejnosť informovali, že frekventanti majú "generalizovanú formu salmonelózy". Táto choroba je svojimi príznakmi veľmi podobná brušnému týfusu, ale vo svojej podstate to nie je týfus. Vysoko postavení dôstojníci si mysleli, že sa schovajú za jazykovú ekvilibristiku.
Diagnóza 67 študentov akadémie znela: brušný týfus. To bol štart nebývalého škandálu. Dovtedy totiž v meste na Neve zaregistrovali brušný týfus len v čase blokády počas 2. svetovej vojny. Aby sa zastavila epidémia, regionálne oddelenie obchodnej inšpekcie začalo totálnu kontrolu všetkých petrohradských škôl, škôlok, inštitúcií, kaviarní, reštaurácií, obchodov a vodovodov.
Nedbanlivosť spôsobila masové ohrozenie obyvateľov mesta. Zdrojom nákazy bola kuchárka, ktorá varila obedy v jedálni vojenskej akadémie. Bola pracovníčkou súkromnej firmy, ktorá vyhrala verejnú súťaž ministerstva obrany. Generáli zorganizovali "tender", ale tak, že ho vyhrala firma registrovaná v tzv. komunálnom byte. V Rusku je to viacizbový byt, kde v každej izbe je jeden nájomník a všetci majú spoločnú kuchyňu a sociálne zariadenia. V tomto byte bývalo niekoľko rodín, ktoré nemali ani len potuchy o tomto výberovom konaní, nehovoriac už o službách v oblasti verejného stravovania.
Kvôli pokusu ututlať celý prípad boli šéfovia akadémie a hygienického a epidemiologického dozoru zbavení funkcií. Ostatným "zainteresovaným" generálom pozastavili výkon funkcie a čakajú na návštevu vyšetrovateľov z prokuratúry.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 18:15