REUTERS/David W Cerny
StoryEditor

Česko má novú vládu. Babišovi ministri majú Zemanovu podporu

13.12.2017, 14:19
Autor:
TASRTASR
Kabinet Andreja Babiša začne rokovať o podpore v parlamente.

Český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Nový český premiér zložil svoj kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov. Vo svojich funkciách budú tak ako v predchádzajúcej vláde Bohuslava Sobotku pokračovať minister dopravy Dan Ťok, minister spravodlivosti Robert Pelikán a šéf rezortu životného prostredia Richard Brabec.

Ďalší dvaja zo staronových členov kabinetu zmenia pôsobisko. Martin Stropnický, ktorý doteraz viedol rezort obrany, sa presunie na ministerstvo zahraničných vecí a Karla Šlechtová z rezortu miestneho rozvoja na ministerstvo obrany.

Programové vyhlásenie

Šéfom rezortu vnútra bude Lubomír Metnar, na čele ministerstva financií bude stáť Alena Schillerová, školstvo povedie Robert Plaga a kultúru Ilja Šmíd.

Programové vyhlásenie novej vlády jej predseda Andrej Babiš zatiaľ nezverejnil. Po svojom menovaní na Pražskom hrade minulý týždeň avizoval, že ho predstaví ostatným parlamentným stranám na rokovaniach o podpore svojho kabinetu. Tieto rokovania má nový český premiér naplánované na týždeň od 18. decembra a druhé kolo schôdzok bude nasledovať po novom roku, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Vymenuje ho aj druhý krát

Prezident následne zablahoželal ministrom k vymenovaniu a pripomenul, že sa s deviatimi novými šéfmi rezortov sa už stretol v Lánoch. "Nováčikovia do tímu dobre zapadnú," povedal Zeman. 

Zopakoval, že dodrží svoj sľub a v prípade, ak by  vláda na prvýkrát nedostala dôveru, vymenuje Babiša premiérom druhý raz. V takomto prípade by však dal Babišovi na vyjednávanie o podpore, či už koaličnej alebo menšinovej vlády, viac času.

Nechá ho vládnuť aj bez dôvery

Prezident tiež uviedol, že nikde v ústave sa nepíše, že by vláda bez dôvery nebola plnohodnotná. Pripomenul, že aj prvý vláda Mirka Topolánka vládla bez dôvery od septembra do januára. Prezident očakáva, že sa v druhom kole nechajú niektoré strany prehovoriť na vstup do koalície.

Na záver Zeman ministrom poprial vo funkciách veľa šťastia. "Nenechajte sa nikým a ničím otráviť," vyhlásil.

Jeden tím

Babiš v príhovore po vymenovaní vlády sľúbil, že jeho kabinet "bude jeden tím". "Nie je možné, aby sme čakali na dôveru alebo toleranciu. My musíme pracovať," vyhlásil premiér a vyzdvihol riešenie dôchodkovej reformy. 

Výhodou menšinovej vlády je to, že bude jeden tím, bude efektívna, ministri si budú menej dopisovať a budú riešiť veci za stolom. "Musíme byť na jednej lodi, bojovať za bezpečnosť ľudí, za naše záujmy a proti migrácii," povedal.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:54