StoryEditor

Nepál: výroba bômb namiesto výučby matematiky

07.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Čo je bomba? Ako ju odpáliť. Ako uskutočniť útok. To je hlavná časť vyučovacích osnov v štvrtej a piatej triede v oblastiach, ktoré kontrolujú maoistickí povstalci,

Keby sa komunistickí rebeli v Nepále zmocnili kontroly nad celou krajinou, tamojší štvrtáci by sa už neučili matematiku. Hlavným predmetom by bola výroba bômb a pestovanie zeleniny. Maoistickí rebeli, ktorí od roku 1996 chcú zvrhnúť monarchiu, majú vplyv takmer v každom okrese krajiny s 27 miliónmi obyvateľov. A tí sa stále viac čudujú tomu, ako by sa ich život zmenil, keby sa partizáni skutočne dostali k moci.
Skupina nepálskych učiteľov nedávno neoficiálne navštívila tri maoistické "modelové školy" v západných okresoch krajiny, ktoré sú baštou rebelov. Práve tam sa začala v roku 1996 "ľudová vojna" za nastolenie komunistickej republiky. Počas návštev škôl, ktoré podľa rebelov poskytujú ideálnu komunistickú výučbu, mali učitelia možnosť urobiť si predstavu o tom, čo by mohla budúcnosť priniesť približne desať miliónom nepálskych detí mladším ako 14 rokov, ktoré predstavujú 40 percent obyvateľov Nepálu.
"Vojenská výchova zaberá väčšinu vyučovania štvrtákov a piatakov. Ukazujú im, čo je bomba, ako ju môžu použiť a čo je to útok," hovorí generálny tajomník nepálskeho Národného združenia učiteľov Babú Ram Adhikari. Matematika je až po piatu triedu nepovinná. Angličtina je tiež voliteľná. Nikto, s výnimkou Adhikariho, nechcel o svojich poznatkoch hovoriť z obavy pred postihom vlády. Organizácie na ochranu ľudských práv maoistov obviňujú z masového regrutovania detí, rebeli však trvajú na tom, že deti iba vyučujú ideológii a nenútia ich bojovať.
Maoisti hovoria, že vzdelávací systém v Nepále je založený na feudálnych hodnotách, kde prístup k vzdelaniu majú iba bohatí. V mnohých školách okrem toho údajne učenie často znamená len bifľovanie sa z jednej knihy za druhou. Maoistické študentské krídlo, Celonepálske národné nezávislé združenie študentov -- revolučné, požaduje od vlády, aby zaistila bezplatné vzdelanie pre chudobných. Súkromné školy, ktoré navštevuje mnoho z piatich miliónov nepálskych študentov, by podľa rebelov mali znížiť školné na polovicu alebo by mali byť zatvorené. "Vzdelanie by malo byť povinné, vedecké a prístupné," žiada na komunistickej webovej stránke vodca študentov Krišna Khadka. Študenti by mali mať podľa neho aj skúsenosti s manuálnou prácou. Väčšina rodičov neposiela do školy dievčatá, na dedinách je viac než 40 percent negramotných ľudí.
V maoistických školách možno vidieť i pár počítačov, čo je v juhoázijských obciach raritou. Prevádzku počítačov zabezpečujú veľké solárne panely. Pre všetkých študentov je povinné športovanie a fyzický tréning, hrá sa volejbal a cvičí aerobik.
Učiteľský zbor je rozmanitý, zložený z príslušníkov rôznych vrstiev spoločnosti. Sú tu študovaní pedagógovia, farmári učia žiakov pestovať zeleninu, ryžu a obilie a ženy vyučujú vedenie domácnosti. Domáce práce sa učia dievčatá i chlapci. Učia sa variť, prať, umývať riad a mnoho ďalších užitočných vecí.
Výučbu výroby bômb Babú Ram Adhikar vraj nepodporuje, určité aspekty maoistických školských osnov si však podľa neho zaslúžia pozornosť. Najmä výučba hospodárenia na poli je vraj mimoriadne užitočná v tejto zväčša roľníckej krajine.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 17:45