Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Putin hodnotil uplynulý rok: Chválil Trumpa a vyhlásil, že ruská armáda sa na Ukrajine nenachádza

14.12.2017, 09:41
Autor:
ČTKČTK
Situácia krajiny sa podľa Putina po ekonomických šokoch spôsobených sankciami a nízkymi cenami ropy zlepšuje.

Vykročením do volebnej kampane pred marcovými prezidentskými voľbami bola dnešná bilančná tlačová konferencia šéfa Kremľa Vladimira Putina v Moskve. Na tradičnom niekoľkohodinovom stretnutí s novinármi ruský vodca oznámil, že budúci rok nepôjde do volieb ako kandidát vládnej strany Jednotné Rusko. Kandidovať bude ako nezávislý a dúfa v podporu občanov aj "politických strán".

Podľa ruských komentárov sa prezident rozhodol nespájať svoju kandidatúru s hlavnou vládnou stranou preto, aby zvýraznil svoje postavenie nadstraníckeho kandidáta, ktorý stojí nad súperením politikov. Putin má v krajine obrovskú podporu, podľa prieskumu s jeho politikou súhlasia štyri pätiny Rusov.

Ruský prezident na konferencii nepredstavil svoj volebný program a neoznámil ani meno šéfa svojej kampane. Ruské úrady by sa podľa neho mali sústrediť na rozvoj dopravnej infraštruktúry, vzdelávania a zdravotnej starostlivosti.

Situácia krajiny sa podľa Putina po ekonomických šokoch spôsobených sankciami a nízkymi cenami ropy zlepšuje. Hrubý domáci produkt rastie o 1,6 percenta, inflácia je najnižšia v novodobej histórii. Putin zdôraznil, že Rusko tento rok zažilo najlepšie úrodu za dlhé roky a vyšvihlo sa na prvé miesto v exporte obilnín.

Otázny osud Medvedeva

K osudu premiéra Dmitrija Medvedeva, pre ktorého by podľa viacerých komentárov mohli prezidentské voľby znamenať koniec pôsobenia vo vláde, sa Putin priamo nevyslovil. "Hovoriť o tom je predčasné, aj keď predbežné nápady mám," poznamenal Putin s tým, že Medvedevov kabinet pracuje "uspokojivo".

Putin konštatoval, že politické prostredie v krajine musí byť konkurenčné, "vyvážený politický systém" sa podľa neho bez politickej súťaže nezaobíde. Ruská opozícia však neponúka konkurencieschopný politický program, ktorý by občanov zaujal, súdi prezident. Ľudia podobní protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navalnému môžu destabilizovať krajinu a vyvolať chaos, čo ruské vedenie nikdy nedopustí; "Ruský ľud radikálov nechce," vyhlásil Putin.

Keď sa ho jeden z novinárov opýtal, prečo zatiaľ nemá vážneho súpera z radov opozície, posťažoval sa, že opozícia iba demonštruje a neprichádza so žiadnymi návrhmi na zlepšenie situácie. "Keď hovoríme o opozícii, tak je dôležité nielen pokrikovať na námestiach, ale aj niečo navrhovať."

Ruská armáda na Ukrajine nie je 

Putin poprel, že by na východe Ukrajiny operovala ruská armáda. Sú tam len "isté milície", ktoré sú pripravené odraziť akékoľvek útoky proti tomuto regiónu. "Rusi a Ukrajinci sú z môjho pohľadu jeden národ," vyhlásil prezident.

Obrana Donbasu je v záujme ľudí žijúcich v tejto oblasti, pretože v opačnom prípade tam ukrajinskí nacionalisti usporiadajú "bitúnky horšie ako v Srebrenici", povedal ruský vodca s odkazom na východe mesto, kde srbské jednotky v lete 1995 zavraždili na 8-tisíc ľudí.

Nenecháme sa zatiahnuť do zbrojných pretekov
Putin v priamom prenose vyhlásil, že Rusko sa nenechá zatiahnuť do zbrojných pretekov a nezničí svoj rozpočet výdavkami na obranu. Armáde však bude venovať náležitú pozornosť, vojenský rozpočet na budúci rok bude podľa neho predstavovať približne 2,8 bilióna rubľov (40,5 miliárd eur), teda 2,8 percenta HDP.

Nutnosť obranyschopnosti ruský prezident ilustroval vtipom. "K vyslúžilému dôstojníkovi príde syn a dôstojník sa ho pýta: Kde je moja dýka? Syn mu povie, že ju vymenil za hodinky. Dôstojník sa na ne pozrie a pochváli ich. Ale potom synovi povie: A čo keby zajtra niekto prišiel, zabil ma, zabil mamu a tvojou sestru znásilnil. Čo by si mu povedal? Je 12:30 moskovského času?"

Šéf Kremľa obvinil Washington z porušovania dohôd o kontrole zbrojenia. Americké protiraketové systémy rozmiestnené v Rumunsku je podľa neho možné ľahko zmeniť na systémy útočné. USA tým de facto porušujú dohodu o obmedzení stavu rakiet stredného doletu, z ktorej porušovania Američania naopak vinia Rusko. Moskva jednostranne odzbrojovacie zmluvy nevypovie, povedal ruský prezident.

Dopingový škandál a "špiónománia" v USA
Na tlačovej konferencii došlo aj na zimnú olympiádu v Južnej Kórei, ktorej sa ruskí športovci kvôli dopingovému škandálu môžu zúčastniť len pod neutrálnou vlajkou. Putin sa domnieva, že škandál má politické pozadie, pretože bol nafúknutý predvečer volieb.

"Môžeme si za to však sami. Objavili sa skutočné prípady použitia. Áno, deje sa to aj v iných krajinách, ale okolo tých nie je taký politický rozruch," vyhlásil Putin a ukázal na nórskych biatlonistov a lyžiarov, ktorí podľa neho kvôli astme užívajú zakázané preparáty. "Mali by sa snáď zúčastniť mimo súťaž? Nie, nechcem sa nikoho dotknúť."

Donalda Trumpa ruský prezident pochválil za "významné úspechy", ktoré podľa neho v prvom roku vo funkcii amerického prezidenta dosiahol. Škandál okolo údajného ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb je podľa Putina vykonštruovaný. Obvinenie si vymysleli ľudia, ktorí stoja v opozícii voči Trumpovi. Aféra Spojeným štátom škodí, povedal šéf Kremľa a vyšetrovanie označil za "špiónomániu" a "bľabotanie".

Riešenie severokórejského problému

Jednou z tém možnej rusko-americkej spolupráce je podľa Putina riešenie severokórejského problému. Rusko jadrový status Severnej Kórey neuznáva, za pokračovanie raketového a jadrového programu KĽDR ale môžu Spojené štáty, ktoré Pchjongjang vyprovokovali.

Prezident vyzval ku "krajnej opatrnosti" a povedal, že zatiaľ čo USA ciele svojho prípadného vojenského úderu proti KĽDR presne nepoznajú, protiútok zo severu by skončil katastrofou.

Starostlivo sa chystal, tvrdí Peskov
Hlava štátu sa podľa oznámenia Kremľa na tlačovú konferenciu svedomito chystala; príprave vraj Putin venoval celú stredu až do neskorej noci. Okázalé predstavenie, ktorú prenášajú všetky hlavné ruské televízie, už dlhšiu dobu pripravovali tímy prezidentových poradcov.

K účasti na najväčšej mediálnej šou roka v Rusku, ktorú Putin prvýkrát zorganizoval hneď po svojom prvom zvolení v roku 2001, sa podľa agentúry RIA Novosti prihlásilo vyše 1 600 novinárov. Je medzi nimi aj Putinova protikandidátka, známa televízna moderátorka Xenija Sobčaková, od ktorej niektorí očakávajú nepríjemné otázky.

Tlačová konferencia tradične trvá okolo štyroch hodín a tento rok nebude zrejme výnimkou. Vlani trvala tri hodiny a päťdesiat minút, rekord drží rok 2008, kedy Putin hovoril s novinármi štyri hodiny a štyridsať minút.

01 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 02 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 03 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:51