StoryEditor

MAAE odpečaťuje jadrové zariadenia Iránu

10.08.2005, 00:00
Irán spustil svoj jadrový program, v Európskej únii, Rusku a Spojených štátoch amerických sa stupňuje nervozita. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu po tom, čo nainštalovala v jadrovom komplexe pri Isfaháne kamery, ktoré budú sledovať jadrové zariadenia,

Irán spustil svoj jadrový program, v Európskej únii, Rusku a Spojených štátoch amerických sa stupňuje nervozita. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu po tom, čo nainštalovala v jadrovom komplexe pri Isfaháne kamery, ktoré budú sledovať jadrové zariadenia, musela totiž podľa dohody odstrániť pečate brániace doteraz jadrovým aktivitám Teheránu. Tie tam ešte v novembri minulého roku umiestnila na základe dohody Iránu s EU3, teda Veľkou Britániou, Nemeckom a Francúzskom.
Kým MAAE okamžite zvolala schôdzku, kde zvažuje ďalší postup proti Teheránu, predstavitelia EU3 dúfajú, že dialóg s Teheránom je stále možný. "Myslíme si, že je to stále možné," uviedol napríklad francúzsky šéf diplomacie Phillippe Douste-Blazy.
Znepokojené je však aj Rusko, ktoré v minulosti západné krajiny obviňovali z podpory iránskych jadrových aktivít a zo stavby reaktora za 800 miliónov dolárov. Ako svojho spojenca na Blízkom východe vyzvala Moskva Teherán na okamžité zastavenie jadrového nemierového využitia uránu a plnú spoluprácu s MAAE a EÚ. "Bolo by rozumné, keby Irán okamžite zastavil obnovené spracovanie uránu a pokračoval v úzkej spolupráci s MAAE," píše sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí po tom, čo sa v Isfaháne začalo s prvou fázou konverzie koncentrátu uránovej rudy na plyn. Ten môže Irán použiť pri obohacovaní uránu.
Irán má však podľa nového prezidenta recept na to, ako predísť vyostreniu situácie na prospech oboch strán. "Máme nové návrhy a iniciatívy, ktoré budem prezentovať hneď po tom, ako sa vláda ujme úradu," odkázal generálnemu tajomníkovi OSN Kofimu Annanovi prezident Mahmúd Ahmadínidžádom. Ako zdôraznil, Irán zatiaľ neurobil nič nezákonné, keď sa rozhodol obnoviť svoj jadrový program v Isfaháne. Teheránu pritom hrozia sankčné kroky zo strany BR OSN, ak s programom začne.
No kým Teherán prichádza s novými návrhmi, odstupujúci minister obrany admirál Alí Šamchání varuje, že Irán môže zastaviť spoluprácu, ak USA alebo Izrael zaútočia na jeho jadrové zariadenia. "Ak by jedného dňa zaútočili, zrušíme všetky naše jadrové záväzky. Sme kedykoľvek schopní naplniť potreby našej obrany, zlepšiť vlastnosti rakiet Šaháb-3," povedal. Tie sú schopné zasiahnuť ciele vzdialené 2 000 kilometrov s presnosťou na jeden meter.

Irán vyrobil asi 4 000 centrifúg schopných obohatiť urán na využitie v jadrových náložiach. Vyhlásil to exilový iránsky disident, ktorý v roku 2002 prispel k odhaleniu takmer dve desaťročia trvajúcich tajných jadrových aktivít Teheránu. Alí Rezá Džafarzádeh prezradil, že centrifúgy, o ktorých podľa neho MAAE nevie, sú pripravené na inštalovanie v jadrovom zariadení v Natanze. Džafarzádeh - vedúci washingtonského think-tanku Strategic Policy Consulting s osobitným zameraním na Irán a Irak - vyhlásil, že informácia pochádza zo spoľahlivých zdrojov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 10:03