StoryEditor

V Poľsko sa o víťazstvo vo voľbách pobije opozícia

20.09.2005, 00:00

Poľské parlamentné voľby sú už tento víkend, prezidentské o dva týždne neskôr. V rebríčku preferencií si však ani favorit, ani jeho protikandidáti nedokázali dlhodobo udržať rastúci trend preferencií. Možno aj preto mnohí vtipkujú, že kandidáti zrejme veria, že to, čo treba udržať, je predvolebné vzrušenie u voličov až do konca kampane. Najnovšie sa o rozruch a zároveň sklamanie 18 percent voličov postaral ľavicový kandidát na prezidenta maršalek Sejmu Wlodzimierz Cimoszewicz -- vzdal sa boja o prezidentské kreslo. Hoci tak chce zastaviť mediálne očierňovanie svojej osoby, urobil tým medvediu službu Zväzu demokratickej ľavice. Jej pozície sa pred parlamentnými voľbami opäť oslabili.
Vyrovnávanie šancí
Býva už zvykom, že sa pred každými parlamentnými voľbami konajú vo Wrzešni takzvané voľby na skúšku. Demografické zloženie tam najviac pripomína Poľsko v kocke. Výsledky predvolieb skutočne len potvrdili celonárodné prieskumy z posledných týždňov, podľa ktorých by ich vyhral kandidát pravice Donald Tusk a jeho liberálna strana Platforma obyvateľstva. Tú by v prípade Tuskovho víťazstva zastupoval na čele vlády Jan Rokita. "Tusk by sa stal premiérom len v prípade prehry v prezidentskom dueli s Lechom Kaczyńským," pripomína politológ Radoslaw Markowski.
Po odstúpení favorita ľavice Wlodzimierza Cimoszewicza sa skutočne očakáva v prezidentských voľbách už len duel Tuska s Kaczyňským. Okrem nacionalistu Andrzeja Leppera nemá žiadny z ďalších kandidátov viac ako desať percent sympatií voličov. Dokonca paradoxne aj reprezentant SLD Marek Borowski nedokázal zatiaľ razantne ukoristiť Cimoszewiszove hlasy, hoci tvrdí, že je stále odhodlaný ísť do televízneho súboja s hlavnými kandidátmi. Podľa politológov je okrem toho otázne, ako sa zachovajú ľavicoví voliči v prezidentských voľbách, ak sa ukáže, že v parlamentných voľbách sa ich zúčastnilo menej ako 20 percent. "Ak sa tak stane, prezidentské voľby doslova odignorujú. Pokiaľ ide o účasť, najdisciplinovanejší budú zrejme prívrženci nacionalistických strán," tvrdí zas sociológ Jacek Raciborski.
V posledných týždňoch sa síce na špičke prieskumov udržiava Platforma obyvateľstva, avšak už tretí týždeň za sebou zaznamenáva prepad. V súčasnosti by ju volilo už len 32 percent opýtaných. "Je možné, že po Cimoszewiczovi sa začala kampaň namierená proti PO a Tuskovi. Ale väčšina voličov je zrejme rozhodnutá," myslí si denník Rzeczpospolita. Z prieskumov však vyplýva, že nič rozhodnuté nie je, pretože oproti Tuskovi sa percentá Kaczińskému a strane Právo a spravodlivosť (PiS) začali zvyšovať.
PO verzus PiS
Donald Tusk zviditeľnil svoju stranu doslova pár mesiacov pred voľbami. Jeho kampaň je trefná, a pokiaľ ide o šírku záberu, na stretnutiach sa na rozdiel od ostatných strán, predovšetkým od PiS, neobáva hovoriť ani o zahraničnej politike v prípade účasti PO vo vláde. V ekonomickej oblasti dáva strana dôraz na liberálnu politiku, na rýchle prijatie jednotnej meny euro a na ešte rýchlejšie reformy vo fiškálnej sfére. Za Tuska ako prezidentského kandidáta a nepriamo aj za podporu strany sa dokonca prihovoril aj terajší prezident Aleksander Kwaśniewski. Tusk by mal podľa neho razantne vystupovať proti novej rusko-nemeckej dohode o výstavbe plynovodu, ktorý by mal obchádzať Poľsko. Túto dohodu už, mimochodom, označili predstavitelia viacerých strán za protipoľský a protieurópsky krok.
Popri Platforme obyvateľstva má najväčšie šance sociálne ladená strana Právo a spravodlivosť, ktorej dnes šéfuje Lechov brat Jaroslaw. Kacziński, podobne ako Tusk, vyšiel zo Solidarity Lecha Walesu. Na rozdiel od Tuska však Solidarita v súčasnosti Kaczińských podporuje. "Kaczińskí sú ľudia jasných názorov a pevných charakterov," povedal o bratoch bývalý aktivista Solidarity Aleksander Hall. Aj súčasný líder Solidarity Janusz Sniadek tvrdí, že hnutie dá prednosť sociálnemu štátu pred liberálnym Poľskom. Teda PiS pred OP.
Proti Tuskovej Platforme obyvateľstva vystúpil aj kontroverzný duchovný a riaditeľ Radia Maryja Tadeusz Rydzyk. Na vlnách rozhlasu doslova vyzval, že je potrebné potopiť Platformu, pričom pomôcť by mohlo "nejaké cunami". Právo a spravodlivosť je však euroskeptická strana, rovnako má zdržanlivejšie názory aj na rôzne šokové terapie a s tým spojené rýchle reformy. Napriek tomu hoci má Lech Kacziński ako primátor silnú podporu svojej Varšavy, dvojčatá Kaczińskí si nezískali ešte úplne sympatie na vidieku, kde si -- predsa len -- silné preferencie udržiavajú nacionalilstické a ľavicové strany.
Záverečný maratón
Ak použijeme logiku poľských voličov z výsledkov celonárodnej štúdie z roku 2000, rozhodovať sa budú v posledných dňoch, ak nie priamo za plentou vo voličských miestnostiach. Aj Platforma obyvateľstva, aj strana Právo a spravodlivosť však už dali jasne najavo, že sú pripravení viesť koaličné rozhovory. Podľa najnovších prieskumov OBOP by PO mohla spolu s PiS získať v Sejme spolu až 359 z celkových 460 hlasov, čo už stačí aj na zmenu ústavy. Kto bude hrať v tomto tandeme druhé husle, je zatiaľ otázne. Obaja sú pripravení aj na televíznu debatu pred voľbami. Jasné je však teraz už to, že v týchto voľbách prehrá doteraz vládnuci Zväz demokratických síl, ktorý bude mať čo robiť, aby mal aspoň reprezentatívne zastúpenie v parlamente.

Preferencie PO a PiS
PO PiS
16. 7. 21 25
7. 8. 25 22
21. 8. 27 25
3. 9. 32 23
10. 9. 38 22
17. 9. 32 27
Zdroj: Gazeta Wyborcza

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:12