StoryEditor

Gyurcsány sa musel ospravedlniť

13.02.2005, 23:00
Posledné dni neboli pre maďarského premiéra práve najšťastnejšie. Bol totiž autorom niekoľkých výrokov, ktoré spôsobili rozruch v politických aj diplomatických kruhoch a za niektoré sa musel verejne ospravedlniť. Väčšina veľvyslancov arabských krajín akreditovaných v Budapešti dokonca označila jedno z vyhlásení maďarského premiéra za urážku Arabov.

Počas predminulého víkendu sa totiž ministerský predseda zúčastnil na oslavách 15. výročia Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a jeden z účinkujúcich zapojil Gyurcsánya do programu. Ako bývalého ministra športu sa ho známy humorista opýtal, ako hodnotí "hrdinstvo" maďarských futbalistov v zápase proti Saudskej Arábii, ktorý sa skončil prekvapujúcou bezgólovou remízou. "Keď zoberieme do úvahy, že niektoré bohaté rodiny v Saudskej Arábii označujú za finančných podporovateľov teroristov, mohli byť aj medzi saudskoarabskými futbalistami teroristi. Maďarskí futbalisti tak bojovali s nasadením života proti arabským teroristom, takže výsledok 0 : 0 je fantastický," odpovedal Gyurcsány.
Tento "vtipný" výrok sa objavil v maďarských médiách a okamžite vyvolal protesty arabských diplomatov. V utorok sa mimoriadne zišli veľvyslanci a konzuli arabských krajín akreditovaní v Budapešti. Žiadali od predsedu vlády verejné ospravedlnenie. Gyurcsány sa snažil situáciu zachrániť a prostredníctvom agentúry MTI sa formou otvoreného listu za svoj výrok ospravedlnil. Vzápätí arabské ambasády oznámili, že ospravedlnenie prijímajú a celú záležitosť považujú za uzavretú. "Vzťahy medzi Maďarskom a arabským svetom nebudú poškodené. Maďarsko udržuje s arabskými krajinami výborné vzťahy a nedopustíme, aby ich ovplyvnil omyl, vtip alebo niečo podobné," vyhlásil libanonský veľvyslanec v Maďarsku Husajn Músávit.
Situáciu však využila opozičná strana FIDESZ a na premiéra okamžite zaútočila. Opozičný predseda zahraničného výboru Zsolt Németh označil Gyurcsányove slová za "vulgárne, protiarabské a rasistické, ktoré sa nedajú považovať za vtip".
Gyurcsány pourážal aj vodcu opozície Viktora Orbána, keď ho obvinil, že oplakáva "kádárovský režim". Podľa premiéra mal síce Kádárov režim niektoré pozitívne črty, ale 15 rokov po zmene režimu nie je možný návrat späť. "Kádár vytvoril v Maďarsku ilúziu bezpečnosti a istoty. Orbán tiež zablúdil na túto cestu, keď chce takmer neobmedzene zvýšiť príjmy dôchodcov a mladých rodín. Nech najprv povie, kde na to vziať. Mal by radšej držať hubu, keď hovorí o rozpočte," vyhlásil Gyurcsány.
Poslanec FIDESZ-u Antal Rogán obvinil premiéra, že stráca hlavu a nevie sa kontrolovať. "Ako premiér by sa mal správať dôstojnejšie a predovšetkým by sa mal starať o záležitosti štátu," vyhlásil.
Priamo dotknutý expremiér Orbán si v tejto súvislosti zaspomínal na roky 1988 a 1989, keď sa aktívne zúčastnil na demonštráciách pri príležitosti výročia revolúcie z roku 1848, ktoré boli v tých časoch ladené proti komunistickému režimu. "Vtedy nám policajti hovorili - držte hubu. Nie je šťastné, keď premiér tejto krajiny hovorí arogantne s občanmi. Nie je to hodné premiéra členskej krajiny Európskej únie," uviedol.
Aj v tomto prípade Gyurcsány dodatočne uznal svoju vinu a v rozhovore pre Maďarský rozhlas označil svoje vyjadrenia na Orbánovu adresu za nešťastné a príliš tvrdé.
Maďarský premiér sa aj v minulosti blysol podobnými nediplomatickými prerieknutiami. Minulý rok v lete napríklad použil nešťastné prirovnanie, keď chcel zdôrazniť túžbu ľudí po čoraz lepšom živote. "Podobne, ako keď človek túži po väčšom byte, než aký má, chcel by asi každý muž vymeniť svoju starnúcu manželku za mladšiu," povedal druhý raz ženatý Gyurcsány. Proti týmto slovám okamžite protestovali ženské organizácie.
Gyurcsány pravdepodobne cíti, že v týchto prípadoch prestrelil a chcel si opäť nakloniť verejnú mienku, keď porozprával, že pred časom sa s manželkou ujali neznámeho 12-ročného dievčatka, ktoré zúfalo blúdilo v okolí ich bydliska. Manželia Gyurcsánovci mu vraj dali najesť, umyli ho a porozprávali sa s ním. Gyurcsányovci zistili, že dievčatko býva v meste Cegléd, do Budapešti sa dostalo vlakom a v hlavnom meste zablúdilo. Sľúbili mu, že nezavolajú políciu, ale odvezú ho späť k rodičom. Celá správa podľa maďarských médií až príliš zaváňa snahou Gyurcsánya udobriť si verejnú mienku po jeho negatívne vnímaných vyjadreniach. Gyurcsánya zvolili minulý rok do čela socialistickej strany, ktorá bola v roku 2004 v hlbokej kríze. Mladý a výrečný Gyurcsány sa mal stať rovnocenným súperom Orbána v parlamentných voľbách v roku 2006. Po omladení vedenia strany sa MSZP naozaj začala doťahovať na FIDESZ. Po nešťastných výrokoch premiéra však v strane silnejú hlasy, ktoré spochybňujú, či je Gyurcsány tým správnym riešením pre MSZP.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:08