StoryEditor

Európania chcú vyrábať lieky pre deti

08.09.2005, 00:00

Poslanci Európskeho parlamentu schválili v stredu veľkou väčšinou v prvom čítaní návrh Európskej komisie na výrobu detských liekov. "Európske deti už čakajú príliš dlhý čas a asociácie rodičov a pacientov od nás už dávno žiadajú špecifické detské lieky. Nesmieme ich sklamať," uviedla na stretnutí s médiami spravodajkyňa EP Francois Grossetetová. V prípade, že sa legislatívny proces zavŕši, Európania sa stanú po Američanoch druhou farmaceutickou veľmocou na svete s takou špecifickou výrobou liekov. Grossetetová je presvedčená, že spoločné úsilie európskych inštitúcií povedie k vývoju a výrobe liekov pre detských pacientov, ktoré dnes v Európe takmer neexistujú. Počas rozpravy Grossetetová vysvetlila, že v súčasnosti predpisované lieky pre deti vo väčšine prípadov nerešpektujú detský organizmus. "Lieky predpísané deťom neboli vyvinuté pre ne," tvrdí a pripomína prípad z Francúzska z roku 2000, keď malí pacienti trpiaci rakovinou ochoreli na neočakávané vedľajšie príznaky po chemoterapii, ktorej účinky boli odskúšané len na dospelých pacientoch.
V 25 členských štátoch únie je približne 20 percent, teda 100 miliónov detí, ktorých vývoj, psychická a fyzická stavba organizmu sa, pokiaľ ide o prijímanie a znášanlivosť liekov, výrazne líši od dospelej populácie. Členské štáty došli podľa Európskej komisie k poznaniu, že "trh nie je schopný motivovať farmaceutický priemysel na vývoj a výrobu pediatrických liekov." Európania sa preto v roku 2000 zhodli, že je potrebný spoločný prístup a poverili EK vypracovať legislatívny návrh. Ten berie do úvahy fakt, že trh s detskými liekmi predstavuje pre farmaceutické konzorciá relatívne malý trh a chce ho preto stimulovať na vývoj viacerými opatreniami. Návrh, ktorý schválil EP, predlžuje platnosť ochranných certifikátov na detské lieky o 6 mesiacov, čo pre priemysel predstavuje zisk 800-tisíc až milión eur. Peniaze majú slúžiť aj na čiastočné financovanie klinických testov pre detské lieky. Návrh ponecháva výnimku 10 až 12 rokov na ochranu predaja liekov proti tzv. vzácnym chorobám.
Detskí pacienti sú dnes v lekárskych kruhoch rozdelení na päť skupín -- od novorodencov po 27-ročných. Okrem liekov proti bolesti ako aspirín, brufén, antibiotiká alebo vakcíny, ktoré existujú v detskej forme, sú vo väčšine ostatných ochorení deti odkázané na liečbu liekmi pre dospelých. S nižším dávkovaním. Francois Faurisson, poradca pre Eurodis (Európska federácia asociácie rodičov detí postihnutých vzácnymi chorobami) pre denník Le Monde uviedol, že detský pacient je dnes konfrontovaný s dvoma problémami -- "nemáme vhodné formy administrácie liekov, ako sirup alebo supozitoár. Sestričky musia lieky lámať či krájať. Na druhej strane ani dobre nevieme, aké dávky máme predpisovať."
" Farmaceutický priemysel si želal, aby bola ochranná lehota na nové lieky predĺžená o 12 mesiacov, no vedia, že by nenašli podporu poslancov," povedala pre Hospodárske noviny spravodajkyňa EP Francois Grossetetová. Európsky komisár Gunther Verheugen v stredu vyhlásil, že návrh je "jednou z priorít a komisia neustúpi". Aj v Spojených štátoch už podobná legislatíva existuje a farmaceutické spoločnosti sa nakoniec prispôsobili.
Poslanci chcú spolu so schváleným textom dosiahnuť, aby do roka vznikol špeciálny európsky program pre detské lieky. Jeho aktivity bude kontrolovať Európska zdravotná agentúra, ktorá poskytne farmaceutickým spoločnostiam bezplatne vedeckých konzultantov a zoznam nevyhnutných liekov pre deti. Podľa želania EP by mala nová legislatíva vstúpiť do platnosti v roku 2006.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 11:29