StoryEditor

O platoch iných vedia všetko

17.10.2005, 00:00
Zaujíma vás, koľko zarába náš nadriadený? Chceli by ste vedieť, či kolega, s ktorým sedíte v jednej kancelárii a ktorý vykonáva takú istú prácu ako vy, nemá na výplatnej páske každý mesiac vyššiu čiastku než vy? Ak áno, odsťahujte sa do Nórska.

Zaujíma vás, koľko zarába náš nadriadený? Chceli by ste vedieť, či kolega, s ktorým sedíte v jednej kancelárii a ktorý vykonáva takú istú prácu ako vy, nemá na výplatnej páske každý mesiac vyššiu čiastku než vy? Ak áno, odsťahujte sa do Nórska.
Na základe zákona prijatého nórskym parlamentom v roku 2002 môžu poddaní kráľa Haralda V. nájsť všetky údaje týkajúce sa výšky príjmov a daní svojich spoluobčanov na internete. Okrem toho nórske denníky pravidelne zverejňujú v prvom októbrovom týždni zoznam najbohatších ľudí v krajine s informáciami o tom, koľko za uplynulý rok zarobili.
Tento rok je na čele rebríčka lodiar John Fredriksen s majetkom 33 miliárd nórskych korún (vyše päť miliárd dlárov). Keďže sa vysťahoval z krajiny a neplatí do štátnej pokladnice dane, je pre Nórov oveľa zaujímavejší údaj, že druhým v poradí je realitný magnát Olav Thon, ktorý daňovému úradu pravidelne odvádza takmer sto miliónov nórskych korún.
Sociálnodemokratické vlády, ktoré sa v Nórsku striedajú po druhej svetovej vojne, vybudovali v krajine dômyselný systém progresívneho zdanenia, vďaka ktorému plynie do štátnej pokladnice pravidelne viac než pol bilióna nórskych korún, čo predstavuje čiastku rovnajúcu sa približne tretine hrubého domáceho produktu. Vďaka nemu - a aj vďaka štátnemu ropnému fondu, ktorý pravidelne kryje rozpočtové deficity - sa Nóri už piaty rok za sebou ocitli na čele rebríčka krajín s najvyšším indexom ľudského rozvoja, zostavovaného OSN. Krivka zdanenia v Nórsku pritom najviac stúpa v najnižších príjmových kategóriách. Okrem iného aj z tohto dôvodu Nóri dychtivo hľadajú na internete informácie o príjmoch svojich spolupracovníkov a známych.
"Systém zverejňovania čísiel nazhromaždených finančnými úradmi naráža na kritiku zo všetkých strán a pokiaľ viem, nevyskytuje sa v takejto podobe v žiadnej inej krajine," hovorí Christine Ulrikesenová z Úradu na ochranu osobných údajov v Osle.
Predchádzajúca vláda kresťanského demokrata zmenila pred dvoma rokmi zákon aspoň v tom zmysle, že údaje o výške príjmov a daní zostávajú na internete k dispozícii pre občanov vždy iba tri týždne.
Dane sú v Nórsku verejne prístupnou informáciou od roku 1863. Ešte pred štyrmi rokmi museli Nóri, ak ich chceli získať, najskôr podať príslušnú žiadosť na finančnom úrade.
Denník Afterposten obhajoval v nedávnom úvodníku existujúcu prax ako "nutné zlo", vďaka ktorému platia nórski občania dane tak, ako im to prikazuje zákon: "Každý je strážnym psom, dávajúcim pozor na to, aby jeho sused plnil daňové povinnosti." Ročný príjem priemernej domácnosti v štyriapolmiliónovej severskej krajine je podľa údajov Nórskeho štatistického úradu 457-tisíc, po zdanení 345-tisíc nórskych korún.
Nóri si vďaka daniam a ropnému bohatstvu v Severnom mori môžu dovoliť životnú úroveň, o akej sa iným národom ani nezdá. Nový sociálnodemokratický premiér Jens Stoltenberg sa chystá opäť rozšíriť pole pôsobnosti a údaje o daniach nechať na internete po celý rok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:21