StoryEditor

El País: Castro je vo vážnom stave

16.01.2007, 23:00

Kubánsky prezident Fidel Castro je podľa španielskeho denníka El País vo veľmi vážnom stave. Jeho život údajne ohrozili komplikácie po troch neúspešných operáciách hrubého čreva. Podľa Castrovho španielskeho lekára Josého Luisa Garcíu Sabrida sú tieto správy nepodložené. Nemenovaný kubánsky diplomat v Madride označil informácie španielskeho denníka za klamstvo.
El País napísal, že 80-ročný Castro dostal infekciu, ktorá prerástla do zápalu pobrušnice. Denník sa odvoláva na dva nemenované zdroje z nemocnice v Madride, v ktorej pracuje aj Sabrido. Ten kubánskeho vodcu vyšetril minulý rok v decembri. Sabrido vtedy vyhlásil, že Castro nemá rakovinu ani žiadnu inú zhubnú chorobu a že sa zotavuje. "Všetky informácie, ktoré nepochádzajú od prezidentovho lekárskeho tímu, sú nepodložené," povedal včera Sabrido pre americkú televíziu CNN. Zdôraznil, že trvá na svojej diagnóze.
Správu denníka El País zatiaľ nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Niektorí americkí lekári predpokladajú, že Castro trpí chorobou, ktorá môže spôsobiť krvácanie do hrubého čreva. Túto teóriu podporuje aj El País.
Chorý kubánsky vodca sa naposledy ukázal Kubáncom a svetu vlani 28. októbra na videonahrávke, na ktorej bol viditeľne slabý. Na konci júla minulého roka ho museli hospitalizovať. Castro vtedy odovzdal dočasne právomoci svojmu bratovi Raúlovi. V novoročnom posolstve odkázal Kubáncom, že sa pomaly zotavuje z operácie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 13:42