StoryEditor

Huni ako národnostná menšina?

11.01.2005, 23:00

V Maďarsku požiadala o registráciu hunská menšina. Predstavitelia najväčších národnostných menšín žijúcich v krajine však okamžite odmietli možnosť registrácie Hunov a tvrdia, že nepredložili dostatočný dôkaz o existencii tejto menšiny. Ombudsman pre národnostné otázky Jenö Kaltenbach tiež odmieta možnosť registrácie hunskej menšiny. "Podľa mňa Huni nespĺňajú podmienky na ich uznanie za menšinu. Rozhodnúť o tejto otázke by však mal parlament," uviedol. Poznamenal, že nie je dokázaná ani existencia hunského jazyka a jazyk je jednou zo základných podmienok splnenia kritérií pre menšiny.
S registráciou Hunov nesúhlasí ani predseda celoštátnej rómskej samosprávy Orbán Kolompár. "Uznanie Hunov ako národnostnej menšiny by mohlo spustiť lavínu, ktorá by spôsobila, že z dnes zaregistrovaných 13 menšín bude dvadsať až tridsať menšín," konštatoval. Podobne sa vyjadril aj predseda celoštátnej slovenskej samosprávy János Fuzik. "Chcel by som vedieť, kto z tých, čo žiadajú o registráciu, hovorí po hunsky. Prípadná registrácia by degradovala celý systém menšinových samospráv, ktorý funguje v Maďarsku," poznamenal Fuzik.
Potrebná hranica na registráciu je minimálne tisíc príslušníkov menšiny. Huni získali podpisy 2 381 ľudí, ktorí žiadajú registráciu tejto menšiny. Tieto podpisy predložili ústrednej volebnej komisii. Predsedníčka komisie Emília Rytkóová priznala, že potrebných tisíc podpisov na registráciu určite bude platných. "Na základe nášho zistenia by sa registráciou mohol zaoberať parlament," pripustila.
Jeden zo žiadateľov o registráciu hunskej menšiny Josua Imre Novák (29) tvrdí, že aj súčasná maďarská červeno-bielo-zelená trikolóra je pôvodne hunskou. "Tieto farby nájdeme aj na talianskej zástave a vieme, že Etruskovia boli jedným z hunských kmeňov. Aj Číňania a Japonci sú hunského pôvodu. Veď Číňania sa aj kung-fu naučili od svojich hunských predkov," vyhlásil Novák v rozhovore pre denník Népszabadság. Novák odmieta teóriu, že Huni vymreli. "Veď obyvatelia Karpatskej kotliny dodnes nesú v sebe znaky Hunov," tvrdí. Aj svoje meno Josua považuje Novák za hunské. "Volali tak Ježiša. A Ježiša považujeme napoly za Huna," dodal. Novák tvrdí, že až po vstupe Maďarska do Európskej únie sa naskytla šanca na registráciu Hunov ako národnostnej menšiny. "Hunov vždy utláčali a popierali ich existenciu. Teraz však cítime šancu," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 07:08