StoryEditor

Prekliatie Indonézie pokračuje

07.03.2007, 23:00
Indonéziu stíha v poslednom období jedna tragédia za druhou. Len v utorok zabili dve silné zemetrasenia na západe ostrova Sumatra desiatky ľudí. Včera začalo pri pristávaní horieť dopravné lietadlo na ostrove Jáva.

Indonéziu stíha v poslednom období jedna tragédia za druhou. Len v utorok zabili dve silné zemetrasenia na západe ostrova Sumatra desiatky ľudí. Včera začalo pri pristávaní horieť dopravné lietadlo na ostrove Jáva. Nešťastie neprežilo 22 ľudí. Najvyššie indonézske miesta nevylúčili, že mohlo ísť o sabotáž. Medzi mŕtvymi sú pravdepodobne aj austrálski diplomati a novinári. Ako pre HN povedal hovorca slovenskej diplomacie Ján Škoda, nie sú známe žiadne informácie, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť slovenskí občania.
Lietadlo v plameňoch
Boeing 737-400 indonézskej spoločnosti Garuda letel z metropoly Jakarta do mesta Jogjakarta na juhu Jávy. Po dosadnutí na pristávaciu dráhu prasklo jedno koleso, ktoré vzápätí začalo horieť. Pilot nedokázal stroj zabrzdiť. Vyšiel s ním do ryžového poľa, kde sa v plameňoch ocitol celý trup. V lietadle vypukla panika. "Niektorí ľudia si chceli so sebou zobrať príručnú batožinu. Kričal som na nich - vypadnite, vypadnite," povedal jeden z cestujúcich Din Sjamsúdin. Väčšine pasažierov sa našťastie podarilo opustiť lietadlo ešte predtým, než ho úplne zachvátil požiar.
Na palube bolo 140 ľudí, vrátane časti delegácie austrálskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Downera. Ten v havarovanom stroji nebol, do Jogjakarty priletel vládnym špeciálom. Jeden Austrálčan však zahynul a štyria ďalší sú nezvestní. V Austrálii vládnu obavy, že prišli o život. V lietadle cestovali aj dvaja Japonci a dvaja Brunejčania. Do okolitých nemocníc previezli asi 60 zranených, prevažne s popáleninami. Indonézsky prezident Susilo Bambang Judhojono nariadil preveriť podozrenie, že mohlo ísť o sabotáž. Doterajšie vyšetrovanie však naznačuje, že tragédiu zavinil pilot. Stroj pristával v príliš vysokej rýchlosti.
Riziková doprava
Dopravné katastrofy si každoročne vyžiadajú životy tisícov Indonézanov. Vlani sa pri brehu Jávy potopil trajekt. Utopili sa štyri stovky ľudí. V januári sa zrútilo do mora lietadlo spoločnosti Adam Air so 102 osobami na palube. Ich telá sa dodnes nenašli. Pri nehode lode neďaleko Jakarty nedávno zahynulo 50 ľudí. Podľa oficiálnych zdrojov príde v Indonézii každých deväť z desiatich dní k incidentom v leteckej doprave - haváriám, núdzovým pristátiam alebo rôznym technickým problémom. Bezpečná nie je ani cestná, lodná či železničná doprava - každý mesiac sa stane v krajine osem lodných tragédií a dve železničné nešťastia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:05