StoryEditor

Rusko: Pri havárii zlyhali brzdy

11.07.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Haváriu lietadla Airbus-310 v ruskom Irkutsku spôsobilo podľa predbežného vyšetrovania zlyhanie bŕzd. Možná je aj kombinácia rôznych technických zlyhaní. Pri nehode zahynulo najmenej 124 ľudí. V Rusku v priebehu 36 hodín museli núdzovo pristáť ďalšie tri lietadlá, vojenské lietadlo Tu-154 v Simferopole sa dokonca vznietilo. Zranili sa pri tom traja ľudia.

Haváriu lietadla ruských aerolínií S7 Airbus-310 podľa vyšetrovateľov spôsobilo zlyhanie bŕzd. Vyšetrovatelia príčiny havárie, ktorým pomáhajú aj odborníci výrobcu lietadiel Airbus, však nemajú jasné dôkazy pre svoju teóriu a ako možnú príčinu udávajú aj kombináciu niekoľkých technických nedostatkov. Možnosť teroristického útoku vylúčili. Pri havárii na letisku v Irkutsku zahynulo najmenej 124 ľudí, ďalší štyria sú nezvestní.
Viac svetla do priebehu havárie by mali vniesť čierne skrinky, ktoré poslali vyšetrovatelia na analýzu do Moskvy. Informácie z nich majú pomôcť vysvetliť, prečo skúsení piloti Sergej Šivanov a Vladimir Černych po úspešnom pristátí nedokázali lietadlo zabrzdiť. Významnú úlohu mohlo zohrať aj daždivé počasie a nevyhovujúci stav irkutského letiska.
Rusko včera vystrašili ďalšie tri poruchy lietadiel. Priamo na letisku v Irkutsku muselo núdzovo pristáť ruské lietadlo Tu-154, keď sa mu pokazil jeden z motorov. Cestujúcim sa však nič nestalo. Ďalšie núdzové pristátia sa odohrali v Simferopole na Kryme. Najprv tam musel núdzovo pristáť ďalší Airbus-310 spoločnosti S7 po tom, ako posádka zistila technickú poruchu lietadla. Ešte dramatickejšie prebehlo pristátie lietadla Tu-154 prevážajúceho vojenských dôstojníkov vrátane veliteľa ruského námorníctva, admirála Vladimira Masorina. Krátko po pristátí lietadlo začalo horieť a traja ľudia utrpeli popáleniny.
Po nehode v Irkutsku bol včera v Rusku štátny smútok. Vlajky boli spustené na pol žrde a v Irkutsku sa začali smútočné bohoslužby na počesť obetí. Spoločnosť S7 sa po nehode v Irkutsku rozhodla príbuzným obetí nešťastia vyplatiť zhruba po 56-tisíc korún, ďalších 13-tisíc zaplatí poisťovňa a 17-tisíc pridá irkutská administratíva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 10:43