StoryEditor

Epidémia SARS-u sa môže šíriť aj dotykom

06.05.2003, 00:00

Nebezpečná epidémia SARS sa môže šíriť aj dotykom. Vyplýva to z testov čínskych, hongkonských, japonských a nemeckých vedcov, ktoré zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa ich zistení sa choroba prenáša, napríklad, aj kontaminovanou kľučkou. Vírus je odolnejší, ako sa spočiatku domnievali. Je schopný prežiť pri izbovej teplote na povrchu predmetov z plastickej hmoty viac ako 24 hodín, v ľudských výkaloch až štyri dni. Výskumy podporujú teóriu, že rozšírenie vírusu v hongkonskom obytnom dome, v ktorom sa nakazilo až 300 ľudí, spôsobila presakujúca kanalizácia. Akútny respiračný syndróm nepremôžu ani teploty pod nulou, znesie až mínus 80 stupňov Celzia. "Ak sa niekto dotkne potraviny infikovanou rukou, dokáže vírus prežiť v chladničke až štyri dni," hovorí koordinátor WHO pre výskum SARS-u Klaus Stohr.
Dobrou správou je, že sa dá "relatívne ľahko" zničiť bežnými dezinfekčnými prostriedkami. Účinný je formaldehyd, etanol i acetón, hovoria hongkonskí vedci.
SARS si doteraz vyžiadal na celom svete životy 450 ľudí. Väčšina sa nakazila prostredníctvom kvapôčok z kýchania a kašľania. "Som si istý, že vírus možno dostať pod kontrolu aj bez vakcíny," povedal pre britskú stanicu BBC Dick Thompson z WHO. "Veríme, že je možné eliminovať chorobu skôr, ako sa stane endemickou," dodal.
Doteraz neexistuje pre SARS, ktorý po prvýkrát objavil v južnej Číne, žiadna liečba. Svetová zdravotnícka organizácia však dúfa, že posledné výskumy pomôžu pri vývoji kvalitnejších testov a možnej terapie. Hongkong, Singapur a Kanada majú SARS podľa WHO už pod kontrolou. Len Čína naďalej bojuje, školy v hlavnom meste Pekingu majú zostať zatvorené ďalšie dva týždne. Virológovia hovoria, že Európa je na SARS dobre pripravená, so sporadickými prípadmi akútneho respiračného syndrómu však musí rátať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:49