StoryEditor

Paríž je otvorený zmenám v rozpočte EÚ

29.06.2005, 00:00
Francúzsko je ochotné hovoriť o "modernizácii" rozpočtu EÚ a chce si vypočuť predstavy britského premiéra Tonyho Blaira o väčších výdavkoch na technológie. Uviedol to včera francúzsky minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy.

Francúzsko je ochotné hovoriť o "modernizácii" rozpočtu EÚ a chce si vypočuť predstavy britského premiéra Tonyho Blaira o väčších výdavkoch na technológie. Uviedol to včera francúzsky minister zahraničných vecí Philippe Douste-Blazy. Jeho vyjadrenia pre novinárov sa javia ako ustúpenie od kritiky Blairovho postoja na summite EÚ, ktorý najmä vzhľadom na spory medzi Francúzskom a Britániou nepriniesol dohodu o budúcom rozpočte únie.
Douste-Blazy uviedol, že je naklonený "modernizácii" rozpočtu EÚ, avšak nie na úkor platenia za rozšírenie únie vo východnej a v južnej Európe. Ako dodal, akákoľvek reforma musí ochrániť "sebestačnosť (Európy) na poľnohospodárskom fronte", čo označil za "veľký úspech" povojnovej éry.
Blair vyhlásil, že Londýn sa tzv. britskej zľavy z príspevkov do rozpočtu EÚ vzdá len v prípade reformy poľnohospodárskych výdavkov, ktoré tvoria asi 40 percent rozpočtu. Táto podmienka nebola prijateľná pre Francúzsko, ktoré sa nechce vzdať poľnohospodárskych dotácií ako ich hlavný príjemca.
Blair sa snažil obrátiť diskusiu na budúce smerovanie EÚ, keď naliehal na dereguláciu a ekonomické reformy s cieľom zvýšiť globálnu konkurencieschopnosť únie. Podľa neho by časť poľnohospodárskej kapitoly rozpočtu mala byť vynakladaná na vedu, technológiu a vzdelávanie. "Tony Blair mal pravdu: je potrebných viac peňazí na výdavky na budúcnosť," uviedol Douste-Blazy s tým, že Paríž od Blaira čaká konkretizáciu toho, kedy, ako a koľko z rozpočtu únie má ísť do uvedených oblastí.
V otázke rozpočtu únie na roky 2007 až 2013 sa včera vyjadrila aj európska komisárka Danuta Hübnerová, podľa ktorej by sa Európska únia mala dohodnúť na finančných vyhliadkach pred tým, ako začne prístupové rokovania s Tureckom. Komisárka uviedla, že si nevie predstaviť rokovania s Tureckom dovtedy, kým sa nestabilizuje finančná budúcnosť EÚ, teda kým sa nebude vedieť, aké fondy budú v budúcnosti k dispozícii. Začiatok rokovaní je pritom naplánovaný na 3. októbra. "Myslím si, že vyhliadky rokovaní s Tureckom by mohli zmobilizovať úniu, aby našla riešenie v otázke rozpočtu," vyhlásila Hübnerová. Prieskumy verejnej mienky ukazujú nárast obáv z členstva prevažne moslimskej krajiny v EÚ. Práve nesúhlas s prijatím Ankary do únie sa uvádzal ako jeden z dôvodov odmietnutia ústavnej zmluvy EÚ v referende vo Francúzsku a v Holandsku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. október 2024 19:04