StoryEditor

Palestína je pred občianskou vojnou

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil napriek odporu vládneho hnutia Hamas referendum o budúcej podobe palestínskeho štátu. Kontroverzné referendum o pláne palestínskych väzňov na vytvorenie palestínskeho štátu, ktorého prijatím by Palestínčania nepriamo uznali Izrael, sa uskutoční 26. júla.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil napriek odporu vládneho hnutia Hamas referendum o budúcej podobe palestínskeho štátu. Kontroverzné referendum o pláne palestínskych väzňov na vytvorenie palestínskeho štátu, ktorého prijatím by Palestínčania nepriamo uznali Izrael, sa uskutoční 26. júla. Medzitým však začala medzi Izraelom a palestínskymi militantmi eskalovať nová vlna násilia.
Rozkol Palestínčanov
Abbás vyhlásil referendum napriek kritike zo strany radikálneho Hamasu, ktorý vyzval Palestínčanov na bojkot hlasovania. Hamas tvrdí, že referendum rozdelí Palestínčanov a ešte zvýši napätie medzi priaznivcami vládneho hnutia a umiernenejšieho Abbásovho Fatahu. Palestínčania sa v ňom budú môcť vyjadriť k tomu, či súhlasia s vytvorením vlády národnej jednoty, ukončením útokov proti Izraelu a vytvorením nezávislého palestínskeho štátu na územiach, ktoré Palestínčanom patrili do roku 1967, teda na Západnom brehu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme.
Predseda palestínskej vlády Hamasu Ismaíl Haníja sa obrátil na Abbása so žiadosťou, aby stiahol svoj plán usporiadať referendum, ktorým by sa nepriamo uznala aj existencia Izraela. Haníja poslal Abbásovi list, v ktorom zdôvodňuje svoje výhrady proti referendu a navrhuje vytvorenie vlády národnej jednoty s opozičným Fatahom.
"Obávam sa, že (referendum) spôsobí historický rozkol, ktorý na desaťročia poškodí palestínskej veci," píše sa v liste. Haníja sa v liste odvoláva na palestínske právo, ktoré nepovoľuje referendum a varuje pred rozdelením národa. List upozorňuje i na státisíce palestínskych utečencov žijúcich v exile, ktorí sa na referende nebudú môcť zúčastniť. Haníja v liste vyzýva na "naliehavý dialóg na základe dokumentu s cieľom dosiahnuť národný konsenzus. V zmysle tohto konsenzu by sme sa mali spoločne dopracovať k vláde národnej jednoty." Abbás síce súhlasí s pokračovaním v rozhovoroch, ale naďalej považuje referendum za najlepší spôsob, ako ukončiť medzinárodný hospodársky bojkot Palestíny, ktorý mu umožní obnoviť mierové rokovania s Izraelom.
Koniec prímeria
Izraelsko-palestínske vzťahy sú však momentálne asi najhoršie za posledných niekoľko rokov. Prispela k tomu nová eskalácia násilia, ktorá sa začala v piatok ostreľovaním Pásma Gazy izraelským delostrelectvom. Izrael odpovedal na odpaľovanie rakiet z tohto územia, strely však zasiahli skupinu civilistov na pláži v Gaze. Pri incidente zomrelo sedem ľudí, z toho tri deti. Palestínčanov útok pobúril a nepomohli ani ospravedlnenia izraelskej strany a sľub vyšetrenia streľby.
Prezident Abbás nariadil trojdňový štátny smútok a akciu Izraela ostro odsúdil, ale oveľa vážnejšie závery vyvodil z incidentu Hamas. Ozbrojené krídlo hnutia vypovedalo prímerie, ktoré dodržiavalo posledných 16 mesiacov.
"V sionistických mestách sa opäť začne zemetrasenie a agresori nebudú mať inú možnosť, ako si pripraviť rakvy alebo kufre," uvádza sa v letákoch, ktoré nechali v piatok večer kolovať príslušníci Brigád Izeddín al-Kassám. Členovia brigád včera odpálili na územie Izraela niekoľko rakiet, ktoré ťažko zranili jedného Izraelčana. Izrael na revanš raketovým útokom zabil dvoch militantov z Hamasu a jedného bojovníka hnutia Islamský džihád. Nádejou na ukončenie násilia by mohlo byť obnovenie dialógu medzi znepriatelenými stranami. Napriek vyhláseniu izraelského premiéra Ehuda Olmerta, že chce s Abbásom rokovať, nie je známy termín ich ďalšieho stretnutia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:41