StoryEditor

Európski lídri si lámu hlavu, čo teraz?

31.05.2005, 00:00
Fakt, že francúzski voliči odmietli euroústavu, vyvolal paniku nielen v Paríži a Bruseli, ale v celej Európskej únii. Francúzske nie totiž nateraz znamená, že projekt euroústavy je minimálne zastavený, nedá sa vylúčiť ani jeho úplné stroskotanie.

Predstavitelia EÚ zdôrazňujú, že kvôli Francúzom sa text meniť nebude. "Nemyslím si, že existuje najmenšia možnosť znovu otvoriť rokovania, ktoré by boli v každom prípade veľmi zložité," citovala agentúra AFP predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosu. Ten priznal, že výsledok francúzskeho referenda znamená pre úniu "veľmi vážny problém". Členské krajiny EÚ sa musia dohodnúť, či projekt euroústavy pochovajú, alebo sa pokúsia francúzske "non" obísť a dôležité veci z dokumentu dostať do európskej legislatívy nejakou okľukou. "Musíme si dať čas na porozmýšľanie," uviedol Barroso pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe-1. "Nájdeme cesty a prostriedky, ako nájsť východisko z tohto problému," povedal Jean-Claude Juncker, premiér Luxemburska, ktoré teraz únii predsedá.

Posmelení holandskí odporcovia
Výsledok francúzskeho referenda ohrozuje ratifikáciu euroústavy v ďalších krajinách. Zajtra majú o dokumente rozhodovať v referende Holanďania. Podľa prieskumov je 60 percent voličov proti. Tábor odporcov sa môže ešte posilniť, keďže z voličov opadol strach, aby Holandsko nebolo jedinou krajinou, ktorá ústavu odmietne. "Nech žije Francúzsko, nech žije republika, nech žije Holandsko, nech žije kráľovstvo!" reagovala na francúzske referendum holandská populistická strana Kandidátka Pima Fortuyna. "Napriek tomu, čo hovoria prívrženci ústavy, tábor odporcov nie je rozdelený. Všetci chcú brániť holandskú suverenitu a odmietajú, aby im vnucovali množstvo európskych direktív. Turecko bude mať viac vplyvu ako Holandsko," uviedli vo vyhlásení holandskí ultrapravičiari.

Pokračovať v ratifikácii?
Z únie sa začali ozývať hlasy, podľa ktorých už nemá zmysel pokračovať v ratifikácii euroústavy. "Bolo by to zbytočné," vyhlásil český prezident Václav Klaus. Opozičná ODS sa pridala: "Považujeme za bezpredmetné, aby sa Česká republika naďalej venovala jej ratifikácii." Predstavitelia EÚ sa však snažia zachrániť, čo sa dá a vyzývajú krajiny, ktoré ešte dokument neschválili, aby pokračovali v ratifikácii.
Odmietnutie euroústavy ohrozuje aj ďalšie rozšírenie Európskej únie. Podľa neoficiálnych informácií sa odloží začiatok rokovaní s Tureckom naplánovaný na 3. októbra. "Proces ratifikácie a proces rozšírenia sú dve nezávislé procedúry. Európska rada už prijala rozhodnutia týkajúce sa budúceho rozširovania vrátane Chorvátska a Turecka," snažila sa odbiť obavy hovorkyňa Európskej komisie Fran#231#oise Le Bailová.

Zmena vlády
Výsledok referenda má výrazný dosah na francúzsku politickú scénu. "Francúzsko demokraticky vyjadrilo svoj názor. Väčšinou ste odmietli európsku ústavu. Toto vaše rozhodnutie je suverénne a beriem ho na vedomie," vyhlásil po oznámení výsledkov referenda prezident Jacques Chirac. Včera ráno si na krízovú schôdzku do Elyzejského paláca pozval premiéra Jeana-Pierra Raffarina, šéfa vládnej strany UMP Nicolasa Sarkozyho a predsedu pravicovej UDF Fran#231#oisa Bayroua. Francúzskym médiám je to jasné - Raffarin končí, jeho najpravdepodobnejším nástupcom je práve Sarkozy.
Neúspech referenda je tvrdou ranou pre prezidenta Chiraca, ktorý sa výrazne angažoval za prijatie ústavy. Podľa komentátorov môže zabudnúť na to, že by v roku 2007 znova, už tretí raz, vyhral prezidentské voľby. Matematika je jasná - v roku 2002 hlasovalo za Chiraca 82 percent Francúzov, o tri roky neskôr 54,87 percenta voličov odmietlo "jeho" euroústavu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:45