StoryEditor

Euroskepticizmus je v Británii na vzostupe

03.06.2004, 00:00

Podľa prieskumov verejnej mienky silný rast popularity pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu vo Veľkej Británii zaznamenávajú predovšetkým euroskeptici. Nezávislá strana Veľkej Británie (UK Independence Party, UKIP) sa teší podpore až 18 percent voličov, čo ju stavia na tretie miesto v rebríčku najsilnejších politických zoskupení. Jej jediným volebným heslom je pritom požiadavka, aby Veľká Británia vystúpila z Európskej únie.
Týmto nástupom sa cítia ohrození dokonca už aj konzervatívci na druhom mieste. Ich predseda Michael Howard preto začiatkom tohto týždňa v Southhamptone vyzval svojich prívržencov do boja. Podľa neho ide o stranu, ktorá zaujíma "extrémistické pozície" a ktorá sa voličom pokúša vsugerovať názor, že sú možné len dve veci -- alebo súhlasiť so všetkým, čo prichádza z Bruselu, alebo z únie vystúpiť. "Britským záujmom však poslúžime najlepšie, ak v únii zostaneme a využijeme svoj vplyv na to, aby si únia uvedomila nedostatky a stala sa tolerantnejšou. To je to, čo chce väčšina britských voličov," vyhlásil.
Vodca britskej opozície požaduje flexibilnejšiu úniu, ktorá vráti právomoci národným štátom. Minimálne štvrtinu existujúcich smerníc treba zlikvidovať a nové európske zákony majú mať len časovo obmedzenú platnosť. Do národnej pôsobnosti musí podľa britských konzervatívcov prejsť najmä rozvojová politika a rybolov.
Je veľmi pravdepodobné, že prípadný úspech UKIP skríži plány konzervatívnej strany vrátiť sa po najbližších parlamentných voľbách do vlády. Vplyv euroskeptikov na verejnú mienku je už i tak značný. S nejakým vyhraneným proeurópskym posolstvom dnes nemôže otvorene vystupovať žiadna britská politická strana.
A tak sa vládni labouristi sústreďujú predovšetkým na útoky proti Howardovi. V otázke európskej ústavy sľubujú "červenú čiaru", za ktorú neustúpia, ak by sa rozhovory o nej nevyvíjali podľa britských predstáv. Málo pravdepodobné je, že by premiér Tony Blair jej text počas vrcholnej konferencie 17. a 18. júna 2004 vetoval použitím argumentu, že "červená čiara" už bola prekročená. Spomína sa však aj táto možnosť.
Z kruhov blízkych vláde prenikajú na verejnosť správy, že vláda trvá na referende o ústave a že historickým poslaním premiéra je zabezpečiť Veľkej Británii čestné miesto v Európe.
Zaujímavé je, ako britská vláda čelí malej obľube volieb do Európskeho parlamentu. V roku 1999 sa na nich zúčastnilo len 24 percent voličov. V štyroch oblastiach na severe štátu sa preto tohto roku volí výhradne korešpondenčnou metódou. Toto opatrenie sa týka až tretiny anglických voličov.
Iným zdrojom obáv je skutočnosť, že Briti do včerajšieho dňa nedostali potrebné podklady, hoci podľa zákona ich majú vrátiť do 8. júna. Pošta ich vraj od volebnej komisie prevzala neskoro. Kritici sa obávajú, že táto situácia za istých okolností po voľbách vyústi do vlny súdnych procesov. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:25