StoryEditor

Európsky parlament schválil uchovávanie dát

14.12.2005, 23:00
Európsky parlament schválil návrh smernice o uchovávaní elektronických údajov v členských krajinách Európskej únie. Zároveň sa poslanecké kluby dohodli na vytvorení vyšetrovacej komisie o tajných väzniciach CIA v Európe.

Európsky parlament schválil návrh smernice o uchovávaní elektronických údajov v členských krajinách Európskej únie. Zároveň sa poslanecké kluby dohodli na vytvorení vyšetrovacej komisie o tajných väzniciach CIA v Európe.

Smernica o uchovávaní dát
Poslanci EP schválili včera v prvom čítaní návrh smernice o uchovávaní dát, ktorá má podľa Veľkej Británie - predsedníckej krajiny EÚ a Bruselu, zlepšiť boj proti terorizmu. S návrhom prišiel Londýn po letných útokoch v metre. Nová legislatíva umožní členským štátom prinútiť telekomunikačných operátorov, aby počas najviac 24 mesiacov archivovali telefonické hovory, e-maily a textové správy všetkých používateľov. Parlament žiadal, aby sa Veľkou Britániou navrhovaný čas - 24 mesiacov - skrátil maximálne na 12 mesiacov. Kritizovaná dohoda medzi socialistami, ľudovcami a Veľkou Britániou zmarila snahy tento návrh obmedziť. Poslancom sa však podarilo presadiť pozmeňovací návrh, ktorý zakazuje príslušným orgánom konzultovať celú databázu archivovaných informácií. Vyšetrovatelia budú musieť žiadať povolenie na konzultáciu pri každom prípade osobitne. Rovnako nebude možné prezerať si v prvej fáze sledovania podozrivých osôb obsah komunikácií, ale iba čas a miesto, kde sa uskutočnili. Charles Clarke, britský minister vnútra a predkladateľ návrhu, poslancov ubezpečil, že procedúra sa bude vzťahovať iba na " vážne podozrenia". Európska únia je podľa neho povinná chrániť "svojich občanov a ich práva na súkromie, vlastníctvo a slobodu". Jean-Marie Cavada, predseda komisie EP pre slobodu, komentoval výsledky hlasovania slovami: " Je pravdou, že istým spôsobom legalizujeme Veľkého brata, no na druhej strane treba povedať, že až tak veľa sa v legislatíve nezmení." Podľa neho operátori už dnes archivujú informácie o používateľoch, kvôli faktúram a úradom. Hlasovanie podľa neho iba vytvorilo priestor pre poslancov EP, aby boli súčasťou tohto procesu. Veľká Británia dúfa, že celá schvaľovacia procedúra sa skončí do konca budúceho roka, aby mohla smernica začať platiť začiatkom roku 2007.

Vyšetrovacia komisia
S bojom proti terorizmu úzko súvisí najnovší škandál americkej spravodajskej služby CIA. Podľa informácií viacerých médií CIA zadržiavala, prevážala a mučila väzňov v členských alebo kandidátskych krajinách EÚ. "Mučenie, týranie, vymáhanie informácií sú pre Európsky parlament neprijateľné. Ak sa uchýlime v boji proti terorizmu k takýmto praktikám, tak sme boj prehrali," povedal Hans Gert Pöttering, šéf konzervatívnej frakcie EP. Aj preto chce parlament vytvoriť špeciálnu, dočasnú komisiu, ktorá bude vyšetrovať, či sú členské alebo kandidátske štáty zapletené do škandálu. Poslanci by mali vzhľadom na podporu veľkých frakcií schváliť vytvorenie takejto komisie, ktorá bude úzko spolupracovať s vyšetrovateľmi Rady Európy. Franco Frattini, európsky komisár pre spravodlivosť, zatiaľ odmietol podozrenia, ktorým je vystavené predovšetkým Poľsko. "Členské krajiny prípady vyšetrujú, potrebujeme poznať fakty," zdôraznil Farttini. EK je presvedčená, že vyšetrovacia komisia EP je zbytočná a parlament by mal skôr poskytnúť pomoc Dickovi Martymu z Rady Európy, ktorý v utorok v Paríži vyslovil nové podozrenia o únosoch v EÚ. Podľa Jeana-Maria Cavadu pripomína aféra americkú Watergate.
"Toto nie je protiamerická iniciatíva," pripomenula barónka Sarah Lutfordová z Liberálnej strany. Vyšetrovacia komisia začne svoju prácu začiatkom budúceho roka. Podľa informácií britských denníkov zmizli posledné dôkazy o údajných amerických väzniciach v Poľsku a Rumunsku už začiatkom novembra. Navyše Washington môže počítať s podporou európskych kabinetov. Ministri zahraničných vecí si minulý týždeň v Bruseli vypočuli vysvetlenia americkej kolegyne Condoleezzy Riceovej a označili ich za dostačujúce.
Rada Európy a Európsky parlament vyšetrujú podozrenia, ktoré Európska komisia a ministri zahraničných vecí nepovažujú za hodné vyšetrovania. V boji proti terorizmu, tak, ako v celej spoločnej politike, by mali členské štáty koordinovať činnosť s volenými inštitúciami EÚ, inak bude, ako povedal komisár Frattini, pôsobiť Európa vo svete oslabená.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zvýšenie výroby o tristo percent
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 09:28