StoryEditor

Shashi Tharoor: OSN sa musí prispôsobiť novým hrozbám

24.08.2006, 00:00

Slovensko je teraz nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a bude sa priamo podieľať na rozhodovaní o novom generálnom tajomníkovi. Čo vás na Slovensku a Slovákoch zaujalo?
-- Moja návšteva Bratislavy (s Kofi Annanom) pred šiestimi rokmi bola skvelá. Viem, aké krásne je vaše hlavné mesto, najmä historické centrum, a viem, akí sú Slováci atraktívni. Je tu aj skúsenosť z pozoruhodného mierového oddelenia od Českej republiky a vaša obdivuhodná politická, spoločenská a hospodárska transformácia. Vo svete, kde sa aj menšie zmeny odohrali za krviprelievania, násilia a dlhých konfliktov, vaša nedávna história ponúka cenný príklad pre svet.
Po šiestich desaťročiach od založenia OSN sa svet výrazne zmenil. Všeobecne prevláda názor, že OSN tiež potrebuje zmenu. Ako by mala vyzerať v 21. storočí?
-- Súhlasím s vami, že svet sa zmenil. Ako kandidát ponúkam dôvernú znalosť tejto zmeny. Prinášam 28-ročnú pracovnú skúsenosť z kľúčových oblastí, ktorými sa bude generálny tajomník zaoberať: humanitárne akcie, mierové misie, práca v sekretariáte generálneho tajomníka. OSN vidím ako nenahraditeľnú celosvetovú organizáciu v globalizovanom svete. Musí venovať pozornosť aj novým hrozbám 21. storočia. Volám ich "problémy bez pasov": klimatické zmeny, obchod s drogami, terorizmus, epidémie, utečenci... Ich riešenie je takisto "bez pasov", lebo žiadna krajina alebo skupina krajín, akokoľvek veľká a bohatá, ich nemôže vyriešiť sama.
Aká je vaša reformná agenda?
-- OSN musí prijať zmysluplnú reformu. Posilnil by som operačné kapacity OSN pre rozvoj, zlepšil kapacity pre mierové operácie a staval na rozsiahlych skúsenostiach z riešenia humanitárnych kríz. Chcel by som zabezpečiť posilnenie medzinárodnej civilnej služby tak, aby do zodpovedných pozícií boli vymenovaní kompetentní a bezúhonní pracovníci. OSN je a musí zostať fórom, kde bohatí a mocní môžu využiť svoju silu a bohatstvo pre dobro všetkých. Musíme sa však zmeniť v duchu doby, napríklad podporovať rozvoj demokracií. Na pomoc tomuto zámeru už existuje Demokratický fond. Financuje ho nielen bohatý Západ, ale aj krajiny ako India. OSN musí zabezpečiť, aby nová Rada pre ľudské práva splnila svoje úlohy lepšie než spolitizovaná Komisia pre ľudské práva, ktorú nahradila.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 11:17