StoryEditor

Fakty o teroristických útokoch

-- V Londýne explodovali tri bomby v rozmedzí asi 50 sekúnd približne od 8.50 hod. miestneho času (9.50 hod. SELČ). Výbuchy zasiahli vlak medzi stanicami Aldgate East a Liverpool Street vo finančnom centre City (najmenej sedem mŕtvych), ďalší vlak na stanici Edgware Road na severnom konci hyde Parku (asi päť mŕtvych) a tretí vlak medzi stanicami King's Cross a Russel Square v centre mesta (najmenej 21 mŕtvych). Štvrtý výbuch nastal o 9.47 hod. miestneho času (10.47 hod. SELČ) v dvojposchodovom autobuse na Tavistockovom námestí v strede mesta (13 mŕtvych).
-- Útoky si zatiaľ vyžiadali 49 mŕtvych a 700 zranených (niekoľko osôb je v nemocniciach v kritickom stave). Podľa polície sa však počet mŕtvych asi zvýši, pretože záchranári sa ešte nedostali ku všetkým obetiam v jednom z tunelov metra, kde sa obávajú zrútenia stien tunela.
-- Nezvestných je asi 25 ľudí. Zriadený bol zvláštny tím na zaistenie spojenia s rodinami, ktoré hľadajú nezvestných.
-- Každá bomba obsahovala približne päť kilogramov veľmi silnej výbušniny, polícia však jej typ ešte neurčila. Nálože boli pravdepodobne umiestnené na sedadle v každom vagóne metra.
-- Policajný veliteľ Ian Blair povedal, že páchateľov bolo viac než jeden. Niektorí odborníci však tiež hovoria o tom, že za atentátmi musí stáť veľká skupina.
-- K útokom sa na internete prihlásili dve islamistické skupiny napojené na teroristickú sieť Al-Kajdá.
-- Britská polícia a spravodajské služby skúmajú teóriu, podľa ktorej londýnske bombové útoky vykonal gang bielych "žoldnierskych teroristov" najatých Al-Kajdou.
-- Británia a USA sa snažia vypracovať novú stratégiu na odchod z Iraku, v rámci ktorej by sa britskí vojaci mohli vrátiť domov do Vianoc. Vyplýva to z memoranda britského ministra obrany Johna Reida, z ktorého citoval nedeľník The Mail on Sunday. Podľa novín Reid vypracoval pre premiéra Tonyho Blaira tajný dokument s náčrtom plánu, podľa ktorého by sa väčšina z 8 500 britských vojakov mohla z Iraku vrátiť domov v priebehu troch mesiacov a zvyšok do konca roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 00:36