StoryEditor

Iránom sa bude zaoberať BR OSN

Na stretnutí v Londýne sa všetci piati stáli členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov dohodli na predložení kauzy okolo iránskeho jadrového programu BR OSN. Rusko aj Čína sa pripojili k stanovisku, ktoré už dlhšie zastávajú najmä Spojené štáty, ale aj ich európski spojenci.
Ministri zahraničných vecí Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Ruska a Číny sa v pondelok stretli na neformálnej večeri v rezidencii šéfa britskej diplomacie Jacka Strawa. Po večeri, ktorá sa pretiahla až do skorého rána, vydali spoločné stanovisko, v ktorom vyzývajú Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby otázku iránskeho jadrového programu predložila na rokovanie BR OSN.
Text spoločného komuniké je podľa diplomatov citovaných britskými médiami kompromisom. Spojené štáty, Británia a Francúzsko výmenou za rusko-čínsku podporu súhlasili s tým, že sa Irán neobjaví v agende BR skôr ako v marci. Irán tak dostáva ďalšiu šancu dohodnúť sa s medzinárodným spoločenstvom skôr, než sa kauza objaví na pôde BR. Rusko ani Čína spočiatku nechceli podporiť americko-európsky návrh, no nakoniec ich partneri z BR "presvedčili, že musia všetci zaujať spoločné stanovisko".
Zmena stanoviska Ruska a Číny v otázke iránskeho jadrového programu je podľa analytikov prekvapujúca. Rusko sa do poslednej chvíle snažilo zachrániť Irán návrhom na spracúvanie iránskeho uránu na ruskom území, s čím koncom minulého týždňa vyjadril podmienečný súhlas aj americký prezident George Bush. Čína sa oficiálnym vyjadreniam k problému doteraz skôr vyhýbala, koncom minulého týždňa však aj ona podporila ruský návrh.
"Európania nemôžu nájsť legálne odôvodnenie ani v pravidlách Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby prípad predložili BR OSN. Toto predstavuje najväčší problém," povedal šéf iránskej agentúry pre atómovú energiu Golamréza Agazádí v reakcii na vyhlásenie stálych členov BR pre tlačovú agentúru ISNA. Iránsky jadrový vyjednávač Alí Laridžání povedal, že predloženie problému iránskeho jadrového programu BR OSN bude znamenať "koniec diplomacie".
Iránsky minister zahraničných vecí však naznačil, že dohoda o iránskom jadrovom programe je možná i napriek tomu, že sa záležitosť posúva pred Bezpečnostnú radu. "Myslím si, že stále existujú predpoklady na globálnu dohodu," citovala iránskeho ministra zahraničia Manúčehra Mottakího agentúra IRNA. Možnú dohodu však podmienil tým, že sa presunie zajtrajšie výnimočné zasadnutie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na riadny termín 6. marca.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 21:18