StoryEditor

EÚ: Pre Turecko najprísnejšie podmienky

30.06.2005, 00:00
Európska komisia včera po dlhej diskusii schválila návrh plánu prístupových rokovaní s Tureckom, ktoré sa majú začať 3. októbra. Potvrdila, že ich cieľom bude plnohodnotné členstvo krajiny v Európskej únii.

Európska komisia včera po dlhej diskusii schválila návrh plánu prístupových rokovaní s Tureckom, ktoré sa majú začať 3. októbra. Potvrdila, že ich cieľom bude plnohodnotné členstvo krajiny v Európskej únii. Návrh rokovacieho rámca však zároveň označuje rokovania za otvorený proces, ktorého úspešný výsledok nemožno vopred zaručiť.
Rokovania budú založené na vlastných zásluhách Turecka a ich rýchlosť bude závisieť od tureckého pokroku v plnení požiadaviek členstva. Spoločným cieľom je pristúpenie Turecka k EÚ, uvádza sa v dokumente.
V prípade vážneho a pretrvávajúceho porušenia princípov slobody, demokracie, ľudských práv, základných slobôd a vlády zákona môže komisia podľa návrhu odporučiť prerušenie prístupových rokovaní a navrhnúť podmienky na ich prípadné obnovenie. Návrh predpokladá, že bude potrebné využiť dlhé prechodné obdobia alebo ochranné klauzuly. Nimi by EÚ mohla obmedziť napríklad slobodný pohyb tureckých občanov po únii kvôli obavám z prílevu lacnej pracovnej sily. Z dokumentu tiež vyplýva, že rokovania sa neskončia skôr ako v roku 2014. Únia totiž funguje na základe sedemročného finančného plánu a EK nepočíta s tým, že by Turecko uzavrelo rokovania v priebehu nasledujúcej finančnej perspektívy 2007 - 2013. Komisia by tiež chcela dohodnúť financovanie únie po roku 2013 ešte pred prijatím Turecka.
Navrhovaný negociačný rámec rozdeľuje rokovania do 35 kapitol európskej legislatívy. Ich otváranie a uzatváranie bude možné, len ak Turecko poskytne podrobné informácie o uplatňovaní príslušnej legislatívy v praxi.
Návrh budú teraz schvaľovať ministri zahraničných vecí členských štátov, ktorí môžu jeho text ešte zmeniť. Začiatok rokovaní je naplánovaný na 3. októbra, Ankara musí dovtedy podpísať protokol o rozšírení colnej únie na desať nových krajín EÚ vrátane Cypru.
"Je v záujme Európy mať stabilné, demokratické a prosperujúce Turecko, ktoré prijme a uplatní hodnoty, politiky a štandardy EÚ," uviedol komisár pre rozšírenie Olli Rehn. Začiatok rokovaní dá podľa neho Turecku šancu dokázať v náročnom procese rokovaní, či je schopné splniť všetky kritériá členstva. "Všetci však vieme, že to bude dlhá a náročná cesta a musíme brať do úvahy obavy našich občanov," dodal Rehn. Navrhovaný rokovací rámec je podľa neho najprísnejší v histórii rozširovania únie. Menej sa sústredí na záväzky a sľuby kandidátskej krajiny a viac na konkrétne výsledky.
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v predvečer rozhodnutia EK vyhlásil, že únia by mala prijať prevažne moslimské Turecko, ak chce naozaj dokázať, že nie je "kresťanským klubom". "Ak naozaj tvrdíte, že EÚ nie je kresťanský klub, ak ste o tom presvedčení, potom by ste medzi seba mali prijať Turecko," odkázal Erdogan Európe v utorok večer v príhovore pred islamskými kazateľmi. "Potom môžete povedať, že toto skutočne nie je kresťanský klub, ale miesto stretávania civilizácií," citovala premiéra agentúra Anatólia.

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žilina a Trenčín 02 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nitra 03 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reguláciu energií kritizujú aj elektrárne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:40