StoryEditor

Britskí lordi sa bránia zmenám

08.12.2003, 23:00

Vankúšik z čistej vlny, ktorý v 14. storočí zaviedol kráľ Eduard III. ako akési slávnostné sedadlo, je v britskom parlamente relatívne novým prvkom. Oveľa starší je úrad toho, kto na ňom sedí -- vôbec prvým "lordom kancelárom", čo využil jeho pohodlie, bol ešte v roku 605 istý Angmendus. Terajší britský premiér si však tieto tradície príliš necení a už niekoľko rokov sa pokúša o ich likvidáciu.
Najnovšie sa pritom spojil s bývalým spolužiakom a dnešným "lordom kancelárom", lordom Falconerom z Thorontonu. Bez úspechu. Po prvýkrát od roku 1914 totiž horná komora britského parlamentu odmietla vládne vyhlásenie, ktoré tradične prednáša britská kráľovná. "Najmilostivejšia reč Jej Veličenstva" si ani po siedmich hodinách debaty priaznivcov v radoch lordov nezískala a tí sa pustili do otvoreného boja proti Blairovým ústavným reformám.
Dva symboly feudálnej Veľkej Británie chcel Blair zlikvidovať, keď sa v roku 1997 ujal premiérskej funkcie: honbu na líšky a dedičných lordov v hornej snemovni. Ani jeden zo zámerov zatiaľ nepresadil. Lord Strathclyfe, hovorca dedičných lordov, si ešte pred štyrmi rokmi od Blaira vymohol sľub, že až do uskutočnenia zmien 92 šľachticov v parlamente zostane, ako poistka, že v jej rámci sa neuskutoční vládny plán, podľa ktorého by členov hornej snemovne na doživotie vymenovala osobitná komisia. Lord Strathclyfe teraz udrel vzdorovito na stôl: "Vláda sľub porušila, vrátime jej to." Blair bol proti volenej hornej snemovni, kým dolná snemovňa odmietla zase hybridný návrh, aby časť členov bola volená a časť vymenovaná. Reforma zostala stáť na mieste. Tony Blair reagoval tak, že jednoducho navrhol zrušenie dedičného inštitútu, navyše bez konzultácií s kýmkoľvek. Funkciu "lorda kancelára" ako garanta nezávislosti justície by mal prevziať apelačný súd, čím by horná komora de facto stratila značnú časť ústavnoprávnej autority.
Revoltu lordov podporujú tiež liberálni demokrati i mnoho labouristov. "Zbytočná reforma," komentoval Blairove zámery lord Dahrendorf, a dodal: "Akokoľvek sa starý systém môže zdať niekomu nepružný, ale funguje." Avšak práve to je tŕňom v očiach britských vlád. Lordi odvádzajú skvelú prácu a neraz prekrížia plány kabinetu. Inštitút honby na líšky napríklad ešte stále funguje. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:25