StoryEditor

V Nemecku sa začal politický poker

Po hektickej predvolebnej kampani, napínavom volebnom dni a tesných výsledkoch volieb čaká nemeckých politikov náročná a zrejme aj zdĺhavá fáza hľadania formácie, ktorá by krajine vládla. Najvyššie grémiá parlamentných strán včera zhodnotili výsledky volieb a radili sa o stratégii pre koaličné rokovania. Možností vytvorenia budúcej vlády je niekoľko, žiadna však nie je prirodzená. Navyše, každá z alternatív bola niektorou zo strán odmietnutá.

Veľkú koalíciu chce viesť Schröder
Z patovej situácie sa zatiaľ nečrtá jasné riešenie. Kancelár Gerhard Schröder vylúčil veľkú koalíciu oboch hlavných strán - sociálnych demokratov (SPD) a kresťanských únií (CDU/CSU) - pod vedením kandidátky opozície Angely Merkelovej. Vie si však predstaviť vytvorenie veľkej koalície, ktorú by viedol, a to napriek tomu, že jeho SPD voľby síce tesne, ale prehrala. "Čo iné by bolo možné?" pýtal sa Schröder v prvej povolebnej televíznej diskusii lídrov hlavných strán, kde sa prezentoval ako víťaz volieb. "Ten, kto prehral, je pani Merkelová a mala by to vziať na vedomie," poznamenal Schröder. Dokonca nároku na post budúceho spolkového ministra financií sa kvôli nepriaznivému výsledku vzdal finančný expert opozičnej Kresťanskodemokratickej únie a Kresťanskosociálnej únie Nemecka (CDU/CSU) Paul Kirchhof. "Vo vláde, na ktorej sa bude podieľať SPD, nevidím žiadne šance na realizáciu môjho daňového systému," odkázal.
"Veľká koalícia s mojimi sociálnymi demokratmi nebude, nič si nenahovárajte," povedal Schröder Merkelovej v diskusii. Nateraz práve veľká koalícia vyzerá ako jediná možná vláda.

Barroso žiada rýchle riešenie
Európski politici boli zdržanliví v hodnoteniach nemeckých volieb. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval na rýchle a stabilné riešenie politického patu. "Myslím, že ako predseda EK mám povinnosť v mene európskych
inštitúcií vyzvať nemeckých politických lídrov, aby čo najskôr našli riešenie, ktoré bude pre Európu stabilné," povedal pred europoslancami. Bez dynamického Nemecka sa Európa podľa jeho slov nemôže zotaviť.
Práve nestability v Nemecku sa obáva taliansky minister zahraničia Gianfranco Fini. "Z volieb vyplýva neistý politický obraz a nestabilita, ktorá krajine určite nepomôže," povedal Fini. Francúzska ministerka pre európske záležitosti Catherine Colonnová tvrdí, že nemecko-francúzsky motor EÚ zostane stabilný. Pre rakúskeho prezidenta Heinza Fischera je výsledok volieb "absolútnym prekvapením". "Je to napínavé," citovala jeho slová agentúra APA.

Porazeným je Nemecko
Podľa médií situácia v Nemecku nie je vzrušujúca, skôr dramatická a kritická. Nemecká tlač hovorí o "chaose" a "vojne kancelárov". "Ešte nikdy si dve strany súčasne neosobovali právo zostavovať vládu," čudoval sa denník Die Welt. "Tá prvá - SPD - má síce druhý najhorší výsledok za posledných 50 rokov, ale má kancelára, z ktorého srší sebavedomie. Ta druhá - CDU/CSU - je najsilnejšia, lenže zaostala za očakávaniami," dodáva Die Welt. Koaličné rokovania budú ešte napínavejšie než volebný boj: mnohé je možné, málo čo je vylúčené, napísali Süddeutsche Zeitung.
Nemecké voľby nemajú jasného víťaza, ale jasného porazeného - tým je samotné Nemecko, zhoduje sa európska tlač. Španielsky denník El País tvrdí, že Nemci sa priklonili skôr doľava. "Zrejme dávajú prednosť umierneným reformám v štýle
Agendy 2010 pred radikálnou zmenou sociálneho systému, ako to žiada pravica," dodáva. "V nemeckých voľbách vyhral strach z prepadu ekonomiky a rozkladu sociálneho štátu," analyzuje taliansky denník Corriere della Sera. La Repubblica tvrdí, že voľby o ničom nerozhodli: "Nemci si mysleli, že účasť vo voľbách im prinesie kancelára. Namiesto toho z nich vzišli dvaja kandidáti."

Radosť Turecka
Jediným, koho nadchli výsledky nemeckých volieb, sú Turci. "Opozícia voči Turecku jej (Merkelovej) nepriniesla nič dobré," napísal turecký denník Milliyet. Čokoľvek sa teraz stane, nový kabinet určite neodstúpi od Schröderovej podpory začatia prístupových rokovaní s Tureckom (naplánované na 3. októbra), predpovedá turecká tlač. Má pravdu, nateraz to vyzerá tak, že nový kabinet zrejme nebude sformovaný skôr ako začiatkom októbra. "Oponenti Turecka sú sklamaní," napísal liberálny denník Radikal. Nemecko je najväčším tureckým obchodným partnerom a s toľkými Turkami žijúcimi v Nemecku sú tieto dve najľudnatejšie krajiny Európy úzko späté.

01 - Modified: 2003-01-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stolárska firma vyrába bejzbalové palice
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 09:23