Protest v PoľskuReuters
StoryEditor

Tisíce Poliakov protestovali proti prísnym zákonom o potratoch

06.11.2021, 19:38
Autor:
ČTKČTK
Ľudia so sviečkami v rukách a s transparentmi hlásajúcimi "už žiadna ďalšia (mŕtva žena)" prešli dnes podľa organizátorov desiatkami poľských miest, vrátane juhopoľského mesta Pszczyna, kde zosnulá žila.

Tisíce ľudí dnes vyšli do ulíc Varšavy a ďalších poľských miest na protest proti prísnym protipotratovým zákonom po tom, čo nedávna smrť tehotnej ženy obnovila verejnú debatu o interrupciách v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Tridsaťročná Izabela podľa médií zomrela po tom, čo jej lekári odmietli vykonať interrupciu. K jej úmrtiu prispel podľa kritikov nález ústavného súdu z vlaňajšieho októbra, ktorý prakticky postavil interrupcie v Poľsku mimo zákona.

Ľudia so sviečkami v rukách a s transparentmi hlásajúcimi "už žiadna ďalšia (mŕtva žena)" prešli dnes podľa organizátorov desiatkami poľských miest, vrátane juhopoľského mesta Pszczyna, kde zosnulá žila.

Rodina Izabely uviedla, že žena podľahla v 22. týždni tehotenstva septickému šoku. Vyšetrenia už predtým zistili vážne poškodenie plodu, lekári ale údajne v súlade so zákonom čakali, kým srdce plodu neprestane biť.

Po odumretí plodu sa rozhodli pre cisársky rez, srdce pacientky sa ale cestou na operačnú sálu tiež zastavilo a ona napriek snahám lekárov ju oživiť zomrela, uviedla advokátka Jolanta Budzowská, ktorá právne zastupuje rodinu zosnulých.

Až do nálezu ústavného súdu, ktorému dominujú sudcovia dosadení vládnou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), boli v Poľsku prípustné potraty v troch prípadoch: keď tehotenstvo bolo dôsledkom znásilnenia či incestu, keď ohrozovalo život matky, a keď lekári zistili ťažké a nezvratné poškodenie plodu. Z tohto posledného dôvodu bolo legálnych interrupcií najviac, skoro tisíc ročne. Podľa ústavného súdu ale práve toto ustanovenie odporovalo poľskej ústave, teda faktu, že žena musí porodiť aj ťažko poškodené dieťa. "Jej srdce tiež bilo," stálo na transparentoch niektorých účastníkov dnešnej demonštrácie.

Vo Varšave sa do demonštrácie zapojil aj bývalý poľský premiér a predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý teraz stojí na čele najsilnejšej opozičnej strany v krajine.

Demonštranti sa zhromaždili pred budovou ústavného súdu a následne sa vydali na ministerstvo zdravotníctva. "Protipotratové zákony zabíjajú Poľky. Je to kruté, desivé," povedala televízii TVN24 jedna zo žien, ktorá prišli na protestnú akciu do mesta Pszczyna. Spravodajský portál Onet.pl dnes zverejnil rozhovor s manželom inej ženy, ktorá podľa neho zomrela v júni za podobných okolností. Vláda tvrdí, že za Izabelinu smrť rozhodnutie súdu vinu nenesie a že išlo skôr o chybu lekárov.

01 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 02 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 03 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:02