StoryEditor

Radary áno, ale len s Rusmi

18.05.2007, 00:00
Rozhovory o amerických radaroch v strednej Európe môžu byť, ale len v úzkej spolupráci s Ruskom. Takýto postoj Slovenska tlmočil včera vo Varšave novinárom minister obrany František Kašický.

Rozhovory o amerických radaroch v strednej Európe môžu byť, ale len v úzkej spolupráci s Ruskom. Takýto postoj Slovenska tlmočil včera vo Varšave novinárom minister obrany František Kašický. "Chceme pre našu požiadavku využiť Severoatlantickú alianciu," povedal Kašický. Pripustil však, že z nášho pohľadu sú základne dvojstrannou záležitosťou medzi Spojenými štátmi a Poliakmi, resp. Čechmi.
Ide aj o našu obranu
Američania chcú v Česku umiestniť radarovú časť protiraketovej základne a desať striel v Poľsku. Slovákov sa však na názor nepýtali. "Zatiaľ nás o stanovisko k tejto veci nikto nepožiadal. Predpokladáme, že to bude riešiť Európska únia a Severoatlantická aliancia. V rámci NATO totiž ide tiež o obranu členských štátov aliancie," dodal Kašický. O základni sa podľa neho u nás nehovorilo vo vláde ani v parlamente.
Rozpačití Slováci
Slovensko zatiaľ vysiela k radarovým základniam rozpačité signály. Premiér Robert Fico začiatkom mája povedal, že Spojené štáty a EÚ urobili chybu, keď vopred s Rusmi nekonzultovali svoje radarové plány. Už predtým vyhlásil, že on osobne by mal veľký problém s umiestnením amerických radarov na Slovensku. Premiérove slová nejdú veľmi dokopy s oficiálnym stanoviskom našej diplomacie. Podľa nej protiraketový systém prispeje k zvýšeniu bezpečnosti v strednej Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:29